Sarajevo -1 °C Srijeda 12.12.


19.01.2018. / 18:18h Dobar - Mostar ne zaslužuje sadašnje stanje

Reinout Caspar Vos

Reinout Caspar Vos
Novi ambasador Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini, Reinout Caspar Vos, odao je priznanje mostarskom Centru za mir i multietničku saradnju, naglasivši važnost njegovanja sjećanja i prikupljanja autentične istorijske građe i memorije vezane za važne događaje i datume iz bliske prošlosti Bosne i Hercegovine sa posebnim akcentom na Grad Mostar.

Njegova ekselencija, Caspar Vos se tokom posjete Centru i u razgovoru sa predstavnicima ove nevladine organizacije interesirao o radu, rezultatima i iskustvima Centra za mir, koji već 16 godina aktivno radi na prikupljanju istorijske građe, sa posebnom pažnjom na autentične dokumente, fotografije i filmski materijal vezan za ratove 90.tih na ovim prosotrima. Dokumentovanje važnih događaja, na bazi autentičnih dokumenata i svjedočenja, od neprocjenjive je koristi za suočavanje sa prošlošću kako bio se ustanovljavala istina i na bazi tih činjenica kreirala budućnost u miru, pomirenju i prosperitetu.

"Od ogromne je važnosti da lideri i političari napuste stavove negiranja zločina, posebno nakon što su već presuđeni pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, imajući posebno u vidu činjenicu da sudovi nikako nisu presuđivali cijelim narodima, nego samo, i u pravilu, odgovornim pojedincima za koje je ustanovljena i dokazana konkretna, pojedinačna krivica, smatra ambasador Caspar Vos.

Holandski ambasador, gospodin Caspar Vos, interesirao se i o stanju u Gradu Mostaru, o čemu je prethodno razgovarao sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, te još jednim brojem nevladinih aktivista u gradu. Činjenica da su građani Mostara ušli u desetu godinu bez mogućnosti da – na lokalnim izborima, sami biraju i utiču na formiranje svoje lokalne vlasti predstavlja grubo kršenje njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava te je ovakvo stanje potpuno neprihvatljivo i traži hitne promjene – zaključeno je u razgovorima u mostarskom Centru za mir.

Z.S.


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Podijeli ovaj članak