Sarajevo 26 °C Petak 20.07.


18.01.2018. / 21:47h BiH - Dao lažne podatke

Vlasti SAD-a traže oduzimanje državljanstva Esi Raziću zbog navodnog ratnog zločina

Vlasti SAD-a traže oduzimanje državljanstva Esi Raziću zbog navodnog ratnog zločina
Američke savezne vlasti saopćile su u četvrtak da je čovjek za koga se sumnja da je ubio troje ljudi tokom borbi u ratu u Bosni i Hercegovini dao lažne podatke kako bi ušao u SAD kao izbjeglica i da je tiho rukovodio špediterskom kompanijom u Ajovi.

Ministarstvo pravde danas je podnijelo dokumente za oduzimanje državljanstva osumnjičenom, koje bi otvorilo put imigracijskim vlastima da ga deportuju.

Američke vlasti navode da je 51-godišnji Eso Razić ubio ranjenog ratnog zarobljenika i dvoje ostalih u 1990-im godinama ali da je skrivao svoju nasilnu prošlost kada se prijavio za izbjeglički status prije 20 godina. On je naveo u formularu za odobrenje izbjegličkog statusa da je izgubio kuću i da je bio premlaćivan u zarobljeničkom logoru.

Nije jasno kako su vlasti otkrile Razića. On nije bio odmah dostupan radi komentara, a u sudskim spisima nije mu naveden advokat, prenosi Associated Press.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još