Sarajevo 27 °C Ponedjeljak 16.07.


18.01.2018. / 17:43h Politika - Predsjednik SDS-a

Govedarica: Članovi 'Srbske časti' su kriminalci, otkud bliskost sa vrhom RS

Govedarica: Članovi 'Srbske časti' su kriminalci, otkud bliskost sa vrhom RS
Organizacija koja se naziva "Srbska čast" nema nikakve veze s humanitarizmom, kazao je danas novinarima u Istočnom Sarajevu predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica tokom zasjedanja Predsjedništva te stranke.

Novinarima je još potvrdio da su članovi stranačkog Predsjedništva podržali ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića u njegovim naporima da predstavi istinu kada je u pitanju ta organizacija.

Govedarica tvrdi da su članovi te grupe zapravo kriminalci koji se terete za različita krivična djela među kojima su trgovina drogama, prostitucija, ali i za postavljanje eksplozivnih naprava.

Sve to ukazuje, kaže predsjednik SDS-a, da oni ne mogu imati ikakvu vezu s humanitarizmom, dodajući da su se vješto skrili iza tog plašta.

Također navodi da se samim tim postavlja i pitanje otkud da je vrh Republike Srpske toliko blizak s njima zbog čega je pozvao vladajuću strukturu da razmisli da li je takav režimski pristup ono što treba građanima Republike Srpske.

- Cilj te organizacije je da proizvode pritisak na političke neistomišljenike sadašnjeg režima i to na Mektića, mene i druge članove SDS-a i Saveza za promjene, a drugi cilj je izazivanje straha kod svakoga ko se ne slaže sa ovim režimom i smatra da RS-u trebaju korjenite promjene nakon izbora - pojasnio je Govedarica.

govedarica-mektic-2018
Foto: Vijesti.ba

Istaknuo je da postoje saznanja da organizacija "Srbska čast" priprema spiskove nepodobnih Srba u političkom smislu, uglednih Srba koji smatraju da su RS-u potrebne promjene i aktivista SDS-a i ostalih opozicionih partija u RS-u.

Na sjednici stranačkog Predsjedništva razgovarano je, kaže, i o Izbornom zakonu te je ocijenjeno da bi Stranka demokratska akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) trebale učiniti još napora kako bi došli do rješenja tog pitanja koje se tiče, kako je naveo Govedarica, Federacije BiH.

- Teško će se doći do rješenja jer je ovo izborna godina i žao mi što to ranije nije riješeno, ali prijedlog SDA je za nas neprihvatljiv te je potrebno da se izmjene Izbornog zakona dodatno usaglase - mišljenja je predsjednik SDS-a.

Naglasio je i da ne bi bilo dobro da rješenja nameće visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u smislu implementacije odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", ali smatra da je trebalo mnogo ranije pronaći izlaz iz te situacije.

Na sjednici Predsjedništva SDS-a pozitivnim je ocijenjeno podnošenje apelacije Ustavnom sudu kada su u pitanju izmjene Zakona o akcizama, te je Govedarica izrazio očekivanje da se neće dozvoliti narušavanje sistema koji ima pravila posebno u smislu pogrešnih koraka koji su doveli do usvajanja tog zakona.

Govedarica je najavio da će stranačko rukovodstvo zajedno sa koalicionim partnerima u februaru imati zajedničkog kandidata za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još