Sarajevo 26 °C Ponedjeljak 16.07.


18.01.2018. / 11:45h BiH - Sud BiH

Određen pritvor Zdenku Grbavcu, zetu Bože Ljubića

Određen pritvor Zdenku Grbavcu, zetu Bože Ljubića
Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenom Zdenku Grbavcu, Sud Bosne i Hercegovine je dana, 17. januara 2018. godine donio rješenje kojim je osumnjičenom određen pritvor koji može trajati najduže mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno do 16. februara 2018. godine ili do drugačije odluke Suda.

Nakon što je utvrdio postojanje osnovane sumnje, Sud je odredio pritvor po osnovu pritvorskih razloga iz člana 132. stav 1. tačke a) i b) Zakona o krivičnom postupku BiH  odnosno zbog postojanja opasnosti od bjekstva, te zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike. 
 
Zdenko Grbavac osumnjičen je da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka a) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), u vezi sa članom 180. stav 1. istog zakona, saopćeno je iz Suda BiH.

51-godišnji Zdenko, inače zet bivšeg predsjednika HDZ-a 1990 i sadašnjeg zastupnika u Saboru Hrvatske te predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bože Ljubića, osumnjičen je da je ubio trojicu srpskih civila, koje je izveo iz stroja zarobljenih i zajedno sa još jednim saučesnikom ih usmrtio, objavio je jučer Dnevni list.

 

(Vijesti.ba)

 


Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još