Sarajevo 26 °C Ponedjeljak 16.07.


18.01.2018. / 11:05h Politika - Reakcija na posjetu Grabar-Kitarović

HS: Ozbiljan politički šamar partnerstvu Dragana Čovića i Milorada Dodika

HS: Ozbiljan  politički šamar partnerstvu Dragana Čovića i Milorada  Dodika
Hrvatska stranka BiH reagirala je na posjetu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Hrvatska   stranka BiH  cijeni  prevažnom i prijelomnom poruku Predsjednice Republike Hrvatske   gospođe  Kolinde  Grabar-Kitarović  da R.Hrvatska želi da se ostvari konstitutivnost i ravnopravnost hrvatskog naroda na prostoru cijele BiH.  To je  ozbiljan politički šamar partnerstvu  Dragana Čovića i Milorada  Dodika i u suprotnosti sa nekorektnim i neprihvatljivim zalaganjem HDZ BiH  za konstitutivnost Hrvata  samo tamo gdje njima to odgovara i samo na prostoru FBiH.

Stoga,  izjava predsjednice  Grabar Kitarović  ohrabruje i daje nadu svima koje je „stožerna stranka Hrvata u BiH“, kako se HDZ BiH voli zvati, zapostavljala i diskriminirala  posljednjih dvadesetak godina. Iako je možda izgledalo da je dolazak Predsjednice RH zapravo potpora čelnicima HDZ BiH, ovom izjavom  izneseno  je  jasno i nedvojbeno stajalište  o izmjenama Izbornoga   zakona  koje   je predložio HDZ BiH, a koje ne tretiraju  jednako sve Hrvate na cijelom prostoru BiH.
 
Hrvatska stranka BiH je prepoznala nedržavnički poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BIH  Dragana  Čovića  predsjednici  RH da iskoristi svoj utjecaj i da lobira za aktiviranje MAP-a, zaboravljajući da je upravo  on kao šef  države  ključni  kreator vanjske politike BiH i da aktivacija MAP-a isključivo ovisi o njegovom dugogodišnjem prijatelju Miloradu  Dodiku  koji  bi u neki  drugi  vojni  savez  i stoga ne dopušta  knjiženje vojne imovine na državu BiH.

Čovićev  poziv je posipanje  pepelom  i  upućen je  u krajnjem   očaju,   jer   je   to   jedno   od  brojnih  njegovih   neispunjenih   obećanja. Veliki  politički grijeh hrvatskoga  člana  Predsjedništva  BiH i  vođe HDZ BIH je  totalni  promašaj  u rokovima i, što je još pogubnije, u povlačenju  političkih  poteza oko  ispunjavanja  uslova za dobivanje  kandidatskog  statusa  BiH.  Taj  status je prema  Čovićevim  obećanjima naša zemlja trebala dobiti  krajem prošle  godine. Najnovije  prognoze govore  tek o sljedećoj godini. Koliko  vođa HDZ  BIH  već  kronično  fula u prognozama,  čvrsto smo uvjereni da se neće obistiniti niti njegova najsvježija  obmana da će BiH dobiti novi Izborni zakon do maja ove godine", stoji u saopćenju.  
 

(Vijesti.ba)

 


Komentari - Ukupno 77

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još