Sarajevo 26 °C Petak 20.07.


17.01.2018. / 22:59h Zanimljivosti - Prva pobjeda mašine nad čovjekom

Vještačka inteligencija pobijedila čovjeka na testu čitanja

Vještačka inteligencija pobijedila čovjeka na testu čitanja
Vještačka inteligencija (AI) pobijedila je ljude na testu čitanja organizovanom na Univerzitetu Stenford.

Program vještačke inteligencije koji je razvio kineski gigant za elektronsku trgovinu "Alibaba" ostvario je prvu pobjedu mašine nad čovjekom u ovoj oblasti.
 
Test su dizajnirali stručnjaci za vještačku inteligenciju na Stenfordu kako bi izmjerili kompjutersku sposobnost za čitanje.
 
Alibabin kompjuterski program je prvi koji je pobijedio ljudsku rasu.
 
Luo Si, glavni naučnik za obradu prirodnih jezika u "Alibabinom" Odjeljenju za istraživanje veštačke inteligencije, nazvao je ovu prekretnicu "velikom čašću".
 
Međutim, on priznaje da će u budućnosti znatan broj radnika izgubiti posao zbog mašina i kompjutera.
 
"Ova tehnologija može da bude postepeno primjenjena na brojne poslove, kao što su korisnička služba, muzejski vodiči i internet odgovori na medicinska pitanja pacijenata, što će smanjiti potrebu za ljudskom djelatnošću", procjenjuje Luo.
 
Alibaba je već upotrebio takvu tehnologiju tokom praznika, koristeći kompjutere za odgovaranje na veliki broj pitanja upućenih korisničkoj službi.
 
Pranav Rajpurkar, jedan od istraživača sa Stenforda koji su razvili test čitanja, objavio je na Twitteru da Alibabino djelo predstavlja odličan početak 2018. za vještačku inteligenciju.

 

(Vijesti.ba / NN)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!