Sarajevo 26 °C Ponedjeljak 16.07.


17.01.2018. / 22:48h Regija - Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg Makedoniji: Prvo ime pa poziv u članstvo NATO

Stoltenberg Makedoniji: Prvo ime pa poziv u članstvo NATO
NATO će Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju pozvati u svoje članstvo tek kada Skoplje i Atina budu postigli obostrano prihvatljivo rješenje oko imena te države, izjavio je generalni sekretar zapadne vojne alijanse Jens Stoltenberg, u intervjuu agenciji MIA.

Upitan da li će Skoplju, na sljedećem samitu NATO-a u Briselu, biti upućen poziv za članstvo bez prethodnog rješenja pitanja imena, odnosno pod privremenom oznakom BJRM, Stoltenberg je bio kategoričan da se stav NATO-a nije promijenio.
 
"Ne. Stav NATO-a je nepromjenjen. Sve odluke u NATO-u donose se na osnovu konsenzusa između svih NATO saveznika. Na samitu u Bukureštu i na svim drugim narednim samitima, oni su se saglasili da će NATO vašoj zemlji uputiti poziv za članstvo nakon što se postigne obostrano prihvatljivo rješenje za pitanje imena, pod okrljem Ujedinjenih nacija", rekao je on.
 
Stoltenberg, koji uskoro stiže u prvu zvaničnu posjetu BJRM, takođe je rekao da pozdravlja obnovu pregovora između Skoplja i Atine.

 

(Vijesti.ba / Tanjug)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!