Sarajevo 26 °C Petak 20.07.


17.01.2018. / 21:56h Politika - Željko Komšić za Vijesti.ba

Nemamo ništa protiv interesa Hrvatske ako nisu na račun BiH, Čovićev prijedlog nehrvatski

Nemamo ništa protiv interesa Hrvatske ako nisu na račun BiH, Čovićev prijedlog nehrvatski
Rješenja koja traži Dragan Čović i HDZ su duboko diskriminirajuća, prije svega po Hrvate, a onda naravno što HDZ-u ništa ne znači, po sve građane BiH. Po meni je očekivati da se SAD, Velika Britanija i Njemačka i bilo koja druga demokratska zemlja ne zalažu ili bar prećutno ne podržavaju ono što traži Čović, kaže u intervjuu za Vijesti.ba predsjednik DF-a Željko Komšić koji je komentirao i moguće kandidate ljevice za predstojeće izbore.

Razgovarao: Nihad Hebibović
 
- Kako ste vidjeli poruke koje je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poslala u prvoj posjeti Bosni i Hercegovini nakon što je Hrvatska proglašena krivom za agresiju nad Bosnom i Hercegovinom?

 
KOMŠIĆ: Gospođa Grabar Kitarović je malo ublažila retoriku u odnosnu na ono što sam ja očekivao ali opet nije odustala od svojih osnovnih ideja i postavki, dakle nije promijenila namjeru. Ona je to samo na blaži način iznosila, pogotovo kada je riječ o nekim stvarima koje su unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine, naprimjer uređenje BiH i aktuelna tema o kojoj se puno priča, odnosno Izborni zakon.
 
Saopštenja i izjave iz Predsjedništva su šture, tako da ne mogu zaključiti kakvi su stavovi iznošeni, mada je očigledno bilo razgovora i o toj temi. Vidim da sa predsjedavajućim Vijeća ministara o tome nije razgovarala i da je to bio manje-više protokolaran susret ali ono što bih ja potencirao to je njen razgovor sa Valentinom Inzkom. Očigledno nije odoljela iskušenju da se opet, sad preko visokog predstavnika petlja u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini. Vidio sam i Inzkovu izjavu na tu temu, a ja mislim da je najpametnije bilo od strane Inzka da je takvu vrstu razgovora sa Grabar Kitarović odbio.
 
- Ipak Čović je bio prilično samouvjeren, kazao je da će u maju biti postignut dogovor u vezi izmjena Izbornog zakona, ali sa druge strane postoje ozbiljne informacije  da SAD, EU i pogotovo Njemačka uključuju i da nisu baš nakloni HDZ-ovom prijedlogu?
 
KOMŠIĆ
: Niko ko se zalaže za osnovne demokratske principe, a te zemlje koje ste pobrojali definitivno to jesu ne može pristati na rješenja koja traži Dragan Čović i HDZ jer su ona duboko diskriminirajuća, prije svega po Hrvate, a onda naravno što HDZ-u ništa ne znači, diskriminirajuća po sve građane BiH. Dakle po meni je očekivati da se SAD, Velika Britanija i Njemačka i bilo koja druga demokratska zemlja ne zalažu ili bar prećutno ne podržavaju ono što traži Čović.
 
- Predsjednica Hrvatske nije izjavila nikavu sućut niti se izgleda osjećala nelagodno zbog riječi koje je uputila na račun BiH.
 
KOMŠIĆ
: Trebala je poslušati bivšeg predsjednika Republike Hrvatske gospodina Ivu Josipovića i trebala učiniti nešto slično kao što je on učinio kada je dolazio u posjetu Bosni i Hercegovini, to bi bilo i pošteno i pametno i sigurno bi bilo pozitivno dočekano u BiH i bar na neki način dalo posjeti predsjednice Hrvatske neku pozitivnu crtu, ali nažalost to nije uradila.
 
- Kako gledate na izvještaje hrvatskih medija, NOVA TV u svojim izvještajima uporno naglašava kako Hrvatska ima problem s Bošnjacima a ne sa BIH?
 
KOMŠIĆ
: Mislim da je to pomalo šovinistički. Hrvatska ima problem sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno to što želi da koristi svoju poziciju ne bi li upravljala procesima u Bosni i Hercegovini i određivala ekonomske i političke tokove u BiH. To svako pametan u Hrvatskoj treba shvatiti kao problem .
 
- Također navodi se i kako bošnjačka politika blokira gradnju Pelješkog mosta iako je on interes Bosne i Hercegovine, bošnjačka politika osporava Hrvatima njihovo pravo da budu izabrani u Predsjedništvo i Dom naroda. Kakvu to poruku šalje? 
 
KOMŠIĆ
: Radi se o sveobuhvatnom političkom pritisku prije svega na zvanično Sarajevo, ali treba im reći da to nema veze sa Bošnjacima kao narodom nego sa Bosancima i Hercegovcima odnosno državom Bosnom i Hercegovinom, jer nama je stalo do interese naše države. Nemamo mi ništa protiv Hrvatske i njenih interesa, ali ako se hrvatski interesi ostvaruju na račun Bosne i Hercegovine naravno da ćemo svi biti protiv toga. Interes Bosne i Hercegovine jeste granica da se vidi šta je sa vrhom polutoka Klek, Malim i Velikim Škojem i šta je sa morem. Hrvatska je u dva navrata svojim unutrašnjim zakonom prekršila Konvenciju o pravu mora gdje nije tražila saglasnost BiH. Često neki pa čak ovdje i u Sarajevu pominju arbitražu kao način rješavanja tog spora. Nije ovdje u pitanju arbitraža nego je u pitanju to da je Hrvatska u dva navrata prekršila konvenciju i da BiH ima osnova da tuži Hrvatsku pred međunarodnim sudom u Hamburgu.
 
Tri kandidata loše rješenje
 

- Kako komentirate stav SDP-a da bi trebala ljevica ići sa tri kandidata za člana Predsjedništva, neki kažu da bi Vama to umanjilo šanse?
 
KOMŠIĆ
: Ljevica je uvijek imala više kandidata jer nisu samo SDP i DF stranke ljevice. Ljevica je uvijek izlazila sa više kandidata. Iskreno, ne bih volio da se to desi jer bi izlazak sa kandidatom za člana Predsjedništva u RS-u objektivno išao na ruku Dodiku, ali SDP svakako ima pravo da autonomno donosi odluke i šta god oni da donesu kao odluku ja to poštujem jer razumijem i poziciju SDP-a. Šta će to u konačnici da znači to je druga stvar, ali svako od nas nosi odgovornost i za posljedice. 
 
- Kako gledate na mogućnost da Nermin Nikšić bude kandidat za člana Predsjedništva BIH iz reda bošnjačkog naroda?
 
KOMŠIĆ
: To je do SDP-a i Nermina Nikišića, hoće li se odlučiti na to. To je isto kao da me pitate za bilo kojeg drugog kandidata.
 
 
 
(Vijesti.ba)