Sarajevo 26 °C Ponedjeljak 16.07.


17.01.2018. / 17:00h Politika - Ilija Cvitanović za Vijesti.ba

Jasna poruka Grabar Kitarović o ravnopravnosti na prostoru cijele BiH

Jasna poruka Grabar Kitarović o ravnopravnosti na prostoru cijele BiH
Kao ključnu poruku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nakon današnjeg sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, izdvojio bih nedvosmislenu podršku Hrvatske evropskom putu i NATO integracijama BiH, rekao je za Vijesti.ba predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

"Takođe, izdvojio bih i komentar predsjednice Hrvatske da je u proteklom periodu niz stvari bilo izvučeno iz konteksta, a što je u nekoj mjeri zakomplikovalo odnose i napravilo krivu percepciju o samoj predsjednici i njenom odnosu prema BiH. Mislim da je danas razjasnila da je ona prijatelj BiH i da apsolutno stoji kao podrška na putu BiH ka EU i NATO-u" , kazao je Cvitanović. 

Zvanična posjeta predsjednice Hrvatske BiH, smatra, dobro je došla upravo kako bi se razjasnile sve postojeće dileme. 

Cvitanović je ocijenio da je u kontekstu izmjena Izbornog zakon BiH sasvim jasna poruka predsjednice Grabar Kitarović o potrebi jednakopravnosti i konstitutivnosti svih naroda na cijelom prostoru BiH.

"Stvar je unutrašnjeg dogovora nas koji se bavimo politikom, a najveća odgovornost za postizanje unutrašnjeg dogovora je na onima koji su trenutno na vlasti. Taj dogovor neće biti nametnut ni od koga. Prepoznajem pozitivnu želju predsjednice Grabar Kitarović da pruži doprinos dogovoru, a ne nametanju rješenja. Što se tiče same suštine Izbornog zakona, predsjednica Hrvatske rekla je sve kada je rekla da je ovo zemlja tri konstitutivna i ravnopravna naroda, barem bi takva trebalo da bude", poručio je predsjednik HDZ-a 1990 u izjavi za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još