Sarajevo 27 °C Petak 20.07.


15.01.2018. / 18:12h Komentari - Prijetnja po ustavni poredak

Blokiraj pa raspusti: Odakle HNS-u pravo da daje saglasnost Čavari za raspuštanje Parlamenta

Blokiraj pa raspusti: Odakle HNS-u pravo da daje saglasnost Čavari za raspuštanje Parlamenta
Hrvatski narodni sabor (HNS) nije dao suglasnost predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari da raspusti oba doma Parlamenta Federacije BiH, izjavio je u ponedjeljak u Mostaru predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić.

Tako je danas izvjestila većina medija u Bosni i Hercegovini, prenoseći zaključke nevladine organizacije Hrvatskog narodnog sabora u vezi najave predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavare da će raspustiti oba doma federalnog parlamenta.

Međutim, postavlja se pitanje, kakvu bi saglasnost jedna nevladina organizacija kao što je HNS mogla dati predsjedniku Federacije Marinku Čavari glede raspuštanja federalnog parlameneta? Razumije se nikakvu. 

Ne može po Ustavu i zakonima Federacije Bosne i Hercegovine bilo kakva nevladina organizacija, pa ni HNS davati saglasnost predsjedniku Federacije za bilo što, a kamoli za raspuštanje najvećih zakonodavnih tijela u Federaciji Bosne i Hercegovine kao što su oba doma parlamenta Federacije.

To bi onda značilo da predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine ( Marinko Čavara) nije odgovoran pred izvršnom, zakonodavnom i sudskom vlasti Federacije Bosne i Hercegovine nego je odgovoran pred nevladinom organizacijom.

HNS sebe očigledno želi nametnuti kao organ vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno parasistem koji će pored postojećeg sistema, dijelu legalnih vlasti Federacije Bosne i Hercegovine kojima upravlja Hrvatska demokratska zajednica, izdavati ili neizdavati saglasnost za njihovo djelovanje.

Kako HDZ BIH vodi politiku najbolje svjedoči činjenica da je ova stranka blokirala usvajanje budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, napuštanjem sjednice Parlamenta krajem prošle godine, a danas se Predsjednik Federacije Marinko Čavara (HDZ) upravo poziva na neusvajanje budžeta kao razlog za raspuštanje Parlamenta Federacije BiH. Po taktikici, blokiraj pa raspusti.

Krajnji cilj ucjena je dakako prtisak na koalicione partnere u vezi izmjena Izborog zakona.  Nakon danas izrečene prijetnje, jasno je i da je HNS nukleus paradržavnog sistema koji se eventualno treba razviti ukoliko u HDZ istraje u nakani blokiranja Federacije Bosne i Hercegovine. 

Političku saglasnost Marinku Čavari kao članu HDZ-a, razumije se, mogu dati, ako su krenuli u rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, a sudeći po ovlaštenjima koje preotimaju u svoje ruke, očito da jesu.

(Vijesti.ba)