Sarajevo 27 °C Petak 20.07.


13.01.2018. / 20:49h Regija - Borut Pahor

Evropska komisija će vjerovatno biti posrednik u sporu između Slovenije i Hrvatske

Evropska komisija će vjerovatno biti posrednik u sporu između Slovenije i Hrvatske
Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da će Evropska komisija, vjerovatno, biti posrednik u sporu u vezi sa arbitražnom odlukom o granici sa Hrvatskom.

Pahor je rekao da je implementacija arbitražne presude jedini način da bude riješeno pitanje granice, ali da treba nastaviti dijalog da bi do napretka došlo u razumno kratkom roku.

"Slovenija je u poziciji da sada ima presudu arbitražnog suda, zato očekujemo da će Komisija pozvati Hrvatsku da shvati novonastali položaj", istakao je Pahor u razgovoru sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Kitarović je rekla da veoma dobre sveukupne odnose dvije prijateljskih država, članica EU i saveznica u NATO savezu, ne treba da zasjene pojedina otvorena pitanja koja je moguće riješiti dijalogom i uz međusobno poštovanje.

Pahor je na Brdu kod Kranja organizovao svečani ručak s predsjednicom Hrvatske i italijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom. Prethodno se sastao sa Grabar-Kitarović, prenijeli su hrvatski mediji.

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!