Sarajevo 14.4 °C Petak 27.04.


13.01.2018. / 19:43h Loš - BiH na meti Rusije

Ruski uticaj

Ruski uticaj
Predsjednik RS Milorad Dodik i Ambasada Rusije danas su u jedan glas odbacili navode o paravojnim jedinicama koje se od plaćenika, obučavanih i u Rusiji, formiraju u manjem bh. entitetu. Da se ne radi o glupostima i izmišljotinama, kako to navode u ruskoj Ambasadi, potrdio je u izjavi za Vijesti.ba i državni ministar sigurnosti.

Dragan Mektić za Vijesti.ba kaže da sigurnosne službe posjeduju određene podatke o formiranju paravojne formacije, te da je sve dokumentovano i da će biti dostavljeno Tužilaštvu BIH. Ovu tvrdnju dodatno ne potkrijepio i Komandant EUFOR-a u BiH Anton Waldner kazavši da  navodi o paravojnim formacijama nisu dobar znak za međunarodnu zajednicu.

Da su stvari i više nego ozbijne svjedoči  i komentar bivše američke ambasadorice pri Ujedinjenim narodima Samanthe Power, u kojem kaže - "Ovo nije članak iz 1992. godine. Ovo se dešava sada".

Članak o kojem govori Power je onaj koji je u više nego ozbiljnom britanskom Guardianu  objavio dopisnik iz Washingtona Julian Borger pod naslovom - Plaćenici, obučavani u Rusiji, podržavaju separatiste u Republici Srpskoj!

Borger piše da tekst na portalu magazina Žurnal dolazi u vrijeme sve veće zabrinutosti Zapada u vezi sa ruskim nastojanjima da destabilizuju Balkan i odupru se širenju NATO-a u regiji.

A Rusi to mogu preko Milorada Dodika, navodi se u  najnovijem izvještaju Američkog kongresa o uticaju Rusije širom svijeta, u dijelu koji se odnosi na BiH.

U izvještaju stoji da je Rusija intenzivirala odnose sa Miloradom Dodikom, što će usporiti nastojanje zemlje da postane članica NATO-a.
 
"Vladimir Putin se s njim više puta susretao, iako Dodik nema nikakvu državnu funkciju. Pritom, Putin se nije susretao sa centralnim bh. vlastima, što predstavlja kršenje diplomatskih protokola. Putin je time jasno pokazao ko je za njega poželjan sagovornik", navedeno je. Istakli su i da je Rusija javno podržala referendumu o Danu RS, za koji je Ustavni sud BiH istakao da krši prava nesrba u zemlji”, stoji u izvještaju, prenose Vijesti.ba.
 
"Ako BiH krene da pravi napredak na putu ka NATO-u, Rusija bi mogla iskoristiti uticaj na RS da taj proces uspori. Medijski prostor je već pripremljen za tu mogućnost jer se mediji u RS oslanjaju na anti-NATO i anti-EU sadržaj iz 'Sputnjikove' redakcije u Beogradu", navedeno je u američkom izvještaju.

A iz Sputnjikove redakcije u Beogradu danas poruka Srbime: "Washington hoće da vas okrene protiv Rusije, pazite se pete kolone i nezavisnih medija"!

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Podijeli ovaj članak