Sarajevo 14.4 °C Petak 27.04.


13.01.2018. / 15:23h Ostali sportovi - Južna Koreja odbrojava dane

Olimpijski plamen na putu u Pyeongchang stigao u Seul

Olimpijski plamen na putu u Pyeongchang stigao u Seul
Više stotina ljudi okupilo se danas u Seulu da dočekaju olimpijski plamen, koji je u glavni južnokorejski grad stigao na putu u Pyeongchang, u kojem će 9. februara svečano biti otvorene zimske olimpijske igre.

Baklja s olimpijskim plamenom će četiri dana biti nošena po Seulu pred nastavak puta u poprište zimskih olimpijskih igara. 
 
Baklju je u dolasku u glavni grad preuzeo južnokorejski umjetnički klizač Park Hee-Jin, prvi od 600 nosilaca, koji će do utorka s bakljom preći više od 100 km.
 
- Veoma sam sretan što sam prvi nosilac baklje u Seulu - kazao je na događaju Park.
 
Po Južnoj Koreji baklju će ukupno nositi 7.500 ljudi, a u 100 dana otkako je upaljena preći će više od 2000 kilometara.
 
Planirano je da baklja s olimpijskim plamenom bude nošena u devet provincija i osam najvećih južnokorejskih gradova, a  na olimpijski stadion će stići tokom službenog otvaranja igara 9. februara.
 
Plamen je svečano upaljen 24. oktobra u antičkoj Olympiji, u posebnom obredu s pomoću  sunčevih zraka. Do Atine je po Grčkoj putovao više od 2.000 kilometara.
 
Iz Grčke je avionom prenesen u Južnu Koreju.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!