Sarajevo 24.2 °C Četvrtak 26.04.


13.01.2018. / 13:44h BiH - Promocija lokalnog brenda

Prvi 'Ćevap fest' u Banjoj Luci

Prvi 'Ćevap fest' u Banjoj Luci
U Banjoj Luci je danas počeo prvi "Festival banjalučkog ćevapa".

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je rekao da je “Banjalučki ćevap” jedan od gastronomskih proizvoda po kojim je poznat taj grad.
 
- Banja Luka ima potencijal da s, onim što je banjalučki ćevap i pričom koja se oko njega može razviti, napravi jednu manifestaciju, koja će biti tradicionalna i koja će privlačiti i domaće i strane posjetioce – rekao je Radojičić.
 
Podsjetio je da je Grad Banja Luka pokrenuo i zaštitu geografskog porijekla i orIginalnog proizvoda “Banjalučkog ćevapa”.
 
Na banjalučkoj gastronomskoj manifestaciji učestvuje šest roštiljnica, koje ćevape prodaju po “popularnim” cijenama.
 
Radojičić očekuje da će u narednom periodu broj učesnika biti i veći.
 
Zvanični promoter banjalučkog ćevapa i osoba koja se nalazi na logu te manifestacije, Nebojša Kuštrinović istakao je da je grad na Vrbasu poznat po svom "Banjalučkom ćevapu“.
 
- Slobodno možemo reći, da onaj ko nije probao banjalučki ćevap nije ni bio u našoj Banjoj Luci. Ovaj ćevap je postao odavno brend našeg grada i nadamo se da ova manifestacija sada upotpunjuje ono što je nedostajalo u gastronomskoj ponudi Banje Luke - rekao je Kuštrinović.
 
Svaka od banjalučkih ćevapčinica ima svoj recept, pa čak u jednoj od njih brat i sestra imaju različite načine pripreme.
 
Međutim, dodao je, „Banjalučki ćevap“ u odnosu na druge nije poseban samo po tome jer se pravi u "pločicama“, već i po lepinji, koja se priprema u specijalnim krušnim pećima, s temperaturom većom od 400 stepeni Celzijusa.
 
- Tijesto je mekano i prije pečenja se uvalja u mekinje i kao takav dolazi na naše trpeze. Uz to, banjalučki ćevap najukusniji je kada se jede rukama – ispričao je taj banjalučki meteorolog i gurman.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!