Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


13.01.2018. / 10:57h Komentari - Osvrt

Bauk Komšića kruži nad političkim ciljevim UZP-a

Bauk Komšića kruži nad političkim ciljevim UZP-a
Bauk Komšića kruži kandidaturom za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Svi pobornici etničkog predstavljanja ujedinili su se u svetu hajku protiv tog bauka.

Ujedinili su se hercegobosanski nacionalisti i uljuđeni sarajevski "antinacionalisti". I dok jedni otužno prijete raspadom države, kao da doista tu polugu u svojim rukama imaju, drugi izražavaju interes koji je protivan Komšićevoj kandidaturi, ali ujedno nije nimalo protivan interesima onih koji ucjenjuju i prijete.
 
Možda protiv Komšića postoji hiljadu protiv, ali postoji i ono jedno za. Nije Komšić, i to je bar danas svakome jasno, problem sam po sebi, niti je pitanje kandidature Željka Komšića pitanje kandidature Željka Komšića, nego se radi o širem društvenom i političkom pitanju, odnosno mogućnošću građanske demokratije u Bosni i Hercegovini. Komšić može biti izabran. To mu garantira čak i ovako ustavno ustrojstvo Bosne i Hercegovine, koje je postavljeno prevashodno na etničkom, odnosno na principu konstitutivnosti naroda uz minimum građanskog. Međutim ono što je opća tendencija nacionalista u Bosni i Hercegovini, jeste cementiranje etničkog koncepta i potiskivanje građanskog iz ustavno-pravnih okvira Bosne i Hercegovine. 
 
One političke strukture koje se zaklinju u evropski put Bosne i Hercegovine, ma iz kojeg etniciteta da dolazile, suspenzijom građanskog, žele da ovu zemlju za vijek vijekova označe kao zemlju tobožnje predstavničke demokratije u kojoj nije legitiman onaj koji je izabran voljom većine građana, kao svugdje u normalnom svijetu, nego je legitiman tek onaj za koga oni žele da bude legitiman, kada ga na izborima za kandidata predlažu. Po takvoj logici legitimnost ne proističe iz izbora većine građana nego od političke odluke onog koji kandidata predlaže.
 
Komšić nije kandidat, nego princip, jer svako onaj ko nije HDZ-ov kandidat jeste "Komšić".

Onaj za koga se usude glasati svi građani je Komšić pa taman da Komšića u putu nikad nije sreo.

Ako nije tako, onda su HDZ-ovi anticivilizacijski zahtjevi za formiranjem etničkih izbornih jedinica, što je u potpunoj suprotnosti sa zapadno-građanskom demokratijom, potpuno opravdani i treba ih smjesta izglasati u parlamentarnoj proceduri, odnosno parlamentarnim putem legalizirati ciljeve Udruženog zločinačkog poduhvata. 
 
Piše: N. H
 
(Vijesti.ba)