Sarajevo -10 °C Nedjelja 16.12.


12.01.2018. / 17:29h Politika - Tuzla

Gutić i Waldner razgovarali o stanju sigurnosti na području TK

Gutić i Waldner razgovarali o stanju sigurnosti na području TK
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Anton Waldner razgovarali su danas u Tuzli o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona, ali i o političkim i pitanjima iz oblasti privrede.

- Iskoristili smo priliku da komandanta EUFOR-a upoznamo ukratko o stanju sigurnosti na području našeg kantona - rekao je Gutić novinarima nakon sastanka u Vladi TK.
 
Prema pokazateljima koje je kantonalnoj vladi dostavilo resorno ministarstvo, ocijenjeno je da je trenutno stanje opće sigurnosti zadovoljavajuće, navodi Gutić, dodavši da je stanje sigurnosti relativna kategorija i vrlo lako je podložno promjenama.
 
- Iskoristili smo priliku i da upoznamo komandanta o određenim privrednim pokazateljima koji su zabilježeni na području TK u protekle tri godine - dodao je kantonalni premijer.
 
Bilo je riječi o političkim pitanjima i prilikama u BiH, a zaključeno je da je BiH žurno potrebna konekcija sa EU.
 
Gutić je podsjetio da je Vlada TK jedna od prvih vlada koja je odgovorila na upitnik Evropske komisije i sve svoje obaveze blagovremeno završila.
 
- Na taj način smo pokazali opredjeljenje ove vlade prema EU i NATO integracijama - poručio je.
 
Komandir EUFOR-a, čije je sjedište trenutno u Sarajevu, naveo je da obično razgovara sa sigurnosnim partnerima  i političarima na državnom nivou, ali ga posebno interesira šta se događa na lokalnom i kantonalnom nivou.
 
Izrazio je zadovoljstvo stanjem koje mu je predočeno u TK.
 
- Stekao sam dobar dojam, kako sve ovdje funkcionira - kazao je generalmajor Waldner.
 
Na području Tuzlanskog kantona zastupljen je jedan tim EUFOR-a za vezu i promatranje, kako bi sagledali "puls stanovništva". Waldner je dodao da mu je iz tog tima potvrđena ista slika stanja kakvu je čuo i danas od kantonalnog premijera.

(Vijesti.ba / FENA)
 


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!