Sarajevo -3 °C Srijeda 21.03.


12.01.2018. / 16:55h Svijet - Novčano kažnjen

Britanski hirurg laserom pisao svoje inicijale na transplantiranim jetrama

Britanski hirurg laserom pisao svoje inicijale na transplantiranim jetrama
Britanski hirurg je priznao da je laserom upisivao svoje incijale na jetrama pacijenata koje je operirao, i zbog toga je kažnjen novčano, te mora godinu dana volontirati u korist zajednice, javlja AFP. Hirurug Simon Bramhall je priznao da je to učinio u dva slučaja pacijentima kojima su transplantirani ovi organi tokom 2013. godine.

"Ono što si uradio je zloupotreba položaja i izdaja povjerenja koje su ovi pacijenti imali za vas", rekao je sudija Paul Farrer na sudu u Birminghamu. Kažnjen je sa 11.250 eura i jednogodišnjim volontiranjem. Sudija je pojasnio da su operacije trajale više sati i da je ljekar bio pod stresom zbog čega je napravio "pogrešnu procjenu".
 
"Ovo je takva profesionalna arogancija da graniči s kriminalom. Znam da nije bilo najere da se našteti pacijentima, ali moglo se svašta dogoditi", rekao je sudija.
 
Drugi hirurg je primjetio inicijale veličine nekoliko centimetara na jetri. Bramhall je rekao da je to uradio kako bi spustio tenzije u operacionoj sali. Nakon incidenta on je napustio bolnicu i zaposlio se na drugoj lokaciji. Zaključeno je da njegov potez nije utjecao na ishod medicinskog tretmana.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!