Sarajevo 7 °C Četvrtak 22.11.


12.01.2018. / 14:44h Regija - Šef srpske diplomatije

Dačić: Srbija očekuje otvaranje novih poglavlja sa EU

Dačić: Srbija očekuje otvaranje novih poglavlja sa EU
Srbija očekuje otvaranje novih poglavlja tokom bugarskog predsjedavanja Evropskoj uniji, jer je nastavila sa aktivnostima u realizaciji ključnog spoljno-političkog prioriteta, a to je puna integracija u EU, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Mudrom i uravnoteženom politikom, promovisali smo nacionalne vitalne interese, prije svega, zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, istovremeno nastavljajući sa intenzivnim aktivnostima na realizaciji ključnog spoljno-političkog prioriteta", rekao je Dačić na novogodišnjem prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije organizovanom za diplomate, međunarodne organizacije i medije.

Prema njegovim riječima, izjava predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera koji je izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao lidere evropskih integracija i da će raditi na strategiji za njihovo uspješno pristupanje EU do 2025. godine, dobra je poruka jer je prvi put definisan vremenski okvir članstva Srbije u EU.

"Nadam se da će tokom bugarskog predsjedavanja EU, broj otvorenih poglavlja biti znatno veći, te da će se na taj način odati priznanje Srbiji i valorizovati napredak koji čini na evropskom putu", naveo je Dačić.

   Ministar spoljnih poslova Srbije ocijenio je i da je uspjeh što je Srbija prošle godine otvorila šest pregovaračkih poglavlja, odnosno što je od početka pregovaračkog procesa otvoreno 12 poglavlja, s tim da su dva poglavlja privremeno i zatvorena.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je kazao da očekuje da i Priština poštuje i ispunjava preuzete obaveze i ponovio da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu.

"Nastavljeni su sveobuhvatni napori u različitim multilateralnim forumima da se svim raspoloživim diplomatskim sredstvima zaštiti naš teritorijalni integritet i suverenitet, kao i da se osujete pokušaji ostvarivanja članstva Kosova u različitim međunarodnim organizaicjama", rekao je Dačić.

  Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je i da je Srbija čvrsto opredijeljena za razvoj odnosa sa Rusijom, što je pokazala i nedavna posjeta Moskvi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a ukazao je i na značaj trilateralnih sastanaka Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske.

Novogodišnjem prijemu prisustvovali su brojni ambasadori, među kojima i ambasador Turske u Beogradu Tanju Bilgic, ambasador Njemačke u Beogradu Aksel Ditman, ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.


(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!