Sarajevo 9 °C Subota 17.03.


11.01.2018. / 23:05h Politika - Premijer FBiH za FTV

Novalić: Ne smijemo prekinuti sa reformama koje daju rezultate

Novalić: Ne smijemo prekinuti sa reformama koje daju rezultate
Na današnjem sastanku predstavnika Vlade FBiH i Kolegija oba doma Parlamenta FBiH nije postignut dogovor o održavanju sjednica Parlamenta na kojim bi bio razmatran budžet za 2018. Naredni sastanak o istoj temi trebao bi biti održan u ponedjeljak. Federali premijer Fadil Novalić poručio je da, iako je glavni cilj usvajanje budžeta i uklanjanje prepraka koje stoje pred tim ciljem, određeni napredak je postignut.

Kako je pojasnio u "Dnevniku D" FTV-a, na sastanku je postignut dogovor o tome da više ne postoji pet ili šest pitanja koja se postavljaju kao uslov za usvajanje budžeta, te da postoji samo jedno koje se tiče inicijative SDP-a BiH o brisanju svih etničkih prefiksa iz naziva javnih poduzeća i poduzeća s većinskom državnim kapitalom odnosno upravljačkim pravima Vlade FBiH. 

"Sada je pitanje da li možemo naći tehnički put da to pitanje ne stavljamo na sto sada, nego u nekom povoljnijem periodu. Nama, kao Vladi FBiH, stalo je da se budžet usvoji, jer tehnički, kao Vlada, ne možemo funkcionisati ako nema budžeta. Nadam se da ćemo u ponedjeljak, fokusirani na to jedno pitanje, moći prevazići taj problem i pristupiti usvajanju budžeta u narednoj ili sedmici nakon nje", istakao je Novalić, prenose Vijesti.ba.

Ukoliko pak budžet ne bude usvojen, potreba je odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2018. 

"Na određeni način, to je kupovina vremena. No, budimo realni, u martu zbog izbornog procesa, koji dobija na snazi, stvari mogu biti komplikovanije nego sada. Stoga, mislim da je sada najbolje vrijeme. Poslani smo poruku i apel da se zaista ozbiljno pristupi aktivnostima oko usvajanja budžeta", naglasio je premijer FBiH.

Privremeno finansiranje, prema njegovim riječima, predstavlja komplikaciju jer se u pitanje dovode određene novine koje su predviđene u budžetu. 

"Najvažnije od njih su brze ceste, dogovor sa boračkim populacijama i njihovih 18 miliona, a koje ispada da sada ne možemo provoditi i da nismo izvršili tu svoju obavezu. Naravno, drukčiji su transferi za PIO i borce nego što su bili prošle godine. Ako dođe do privremenog finansiranja, možemo samo ponoviti u marku prošlogodišnju scenario budžeta", upozorio je Novalić. 

On je istakao da ne postoje tehničke nesuglasice među koalicionim partnerima u vezi sa usvajanjem zakona o budžetu i zakona o PIO-u. 

"Postignut je konsenzus u vezi sa ovim zakonima, samo se pojavila ova prepreka", kazao je premijer FBiH.

Osvrćući se na kritike Saveza samostalnih sindikata BiH na računa zakona o PIO-u, a koje između ostalog kažu da su borci ovim zakonom kažnjeni, Novalić je rekao da se radi o manipulacijama. 

"Na dvjema sjednicama Ekonomsko-socijalnog vijeća, Sindikat i poslodavci, kao partneri Vlade FBiH, jednoglasno su usvojili zakon o PIO-u", podsjetio je on.

Stoga kritike predstavljaju "naknadnu pamet" i političko djelovanje Sindikata. 

Govoreći o radu Federalnog parlamenta, Novalić je ocijenio da on ima određene otežavajuće okolnosti u odnosu na Vladu FBiH.

"Vlada je uglavnom skup profesionalaca koji u tehničkom smslu pripremaju zakone i razumiju stvar. Lišeni su političke komponente. Samo gledamo šta je racionalno u jednom zakonu iz vidika ekonomsije, socijale i slično. U Parlamentu je spoj pozicije i opozicije, ali i spoj političkih ciljeva pojedinih stranaka, što na određeni način kontaminira tu čistoću zakona, koja je, rekao bih, tehnička", pojasnio je Novalić.

Zbog navedenog, kazao je, stiče utisak da je Parlament najslabija karika, ali je dodao da su dosadašnji glavni reformski zakoni usvojeni. 

Najvažnije reforme odnose se na radno-pravno zakonodavstvo, reformu PIO-a i reformu poreznog sistema. Zakoni iz ovih oblasti, dodao je, mijenjaju se jednom u 20 ili 30 godina.

"Mi smo skupili hrabrost i ta tri najteža zakona skupili smo na jedno mjesto. Zbog toga su traume tako velike pri usvajanju tih zakona", kazao je federalni premijer. 

Govoreći o očekivanjima u 2018. godini, Novalić je kazao da se nada da će biti usvojeno osam ili devet reformskih zakona, čime bi glavnina svih reformskih zakona bila završena, prenose Vijesti.ba

"Bilo bi dobro nastaviti sa reformskih zakonima poput zakona o PIO-u, zakona o stečaju, zakona o notarima, zakona o šumama, zakona o koncesijama, zakona o javno-privatnom partnerstvu, te zakona o doprinosima i zakonima o dohotku", istakao je on.

Napomenuo je da reforme daju rezultate, te poručio:

"Ne smijemo prekinuti sa reformama, ma koliko nam se činilo da su neka pitanja u ovom trenutku bitnija, a nisu", zaključio je Novalić. 

(Vijesti.ba)