Sarajevo -3 °C Srijeda 21.03.


11.01.2018. / 13:19h Zanimljivosti - Zagađenje plastikom

Škotska zabranjuje štapiće za uši

Škotska zabranjuje štapiće za uši
Škotska Vlada planira zabraniti proizvodnju i prodaju štapića za uši, a vjeruje se da će ova mjera prepoloviti zagađenje plastikom, rekli su aktivisti.

"Zabrana plastičnih štapića sa pamukom za uši bit će jasan znak naše ambicije da se posvetimo pitanju plastike u moru i pokazuje dalje vodstvo o tom pitanju", rekla je Roseanna Cunningham iz škotskog Ministarstva za okolinu.
 
Ona je rekla da, uprkos različitim kampanjama, ljudi i dalje bacaju otpad u toaletu i da se tome mora stati u kraj, piše list Guardian.
 
"Škotski sistem kanalizacije prikuplja i tretira oko 945 miliona litara otpadnih voda svakog dana. Ti sistemi nisu osmišljeni da uklanjaju plastične predmete kao što su štapići, koji mogu da ubiju morske životinje i ptice koje ih progutaju", rekla je ona.
 
Ovaj potez, kojim će Škotska biti prva u Britaniji koja će potpuno zabraniti ovaj proizvod, uslijedio je nakon zabrinutosti zbog broja štapića koje more izbaci na obalu nakon što su bačeni u toalet.
 
Iako su veliki maloprodajni lanci prebacili proizvodnju na biorazgradive štapiće sa vrhom od papira, uvozni plastični artikli i dalje su u prodaji u manjim prodavnicama.
 
Richard Dixon, direktor "Prijatelja zemlje Škotske", rekao je da je ova predložena zabrana odlična vijest za zaštitu čovjekove okoline i prirode.
 
"Štapići za uši su vidljiv znak naših navika bacanja smeća koje se kasnije pojavljuje na plažama širom svijeta. Proizvođači i supermarketi već su krenuli u pravom smjeru, ali samo ova mjera garantovat će da će Škotska ukinuti svoj doprinos zagađenju mora", rekao je on.

 

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!