Sarajevo -3 °C Srijeda 21.03.


10.01.2018. / 21:29h Ljepota i Zdravlje - Rezultati nove studije

Više od 60% osoba koje probaju cigarete postaju svakodnevni pušači

Više od 60% osoba koje probaju cigarete postaju svakodnevni pušači
Najmanje tri od pet osoba koje eksperimentišu sa cigaretom postaju svakodnevni pušači u nekom trenutku, zaključuje nova studija.

Britanski istraživači su analizirali odgovore od 215.000 osoba u osam istraživanja sprovedenih u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Australiji i Novom Zelandu koji su uključeni u Global Health Exchange Data.

Nešto više od 60% ispitanika je nekada probalo cigaretu, a među njima je skoro 69% onih koji su postali svakodnevni pušači.

"U razvoju bilo kakvog zavisnog ponašanja, prelazak sa eksperimenta na svakodnevnu praksu je važan orijentir, jer podrazumijeva da se rekreativna aktivnost pretvara u kompulsivnu potrebu", rekao je Peter Hajek, profesor kliničke psihologije i direktor Odsjeka za istraživanje duhanske zavisnosti na Univerzitetu Queen Mary iz Londona, koji je vodio istraživanje.

Podaci Nacionalne zdravstvene službe za 2016. otkrili su da je 19% osoba od 11 do 15 godina u Engleskoj probalo cigarete.

Trendovi u SAD pokazali su pad, 8% učenika srednjih škola u 2016. godini prijavili su da su pušili cigarete u prethodnih 30 dana - što je pad od skoro 16% u odnosu na 2011. godinu.

"Rezultati pružaju snažnu podršku trenutnim naporima da se smanji eksperimentisanje cigareta među adolescentima", pišu autori nove studije.

A. Ć.

 
(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!