Sarajevo 14.4 °C Petak 27.04.


08.01.2018. / 12:43h Komentari - Emir Suljagić za Vijesti.ba

Ako je Turska 1993. trpila Tuđmana da bi zaustavila pokolj u BiH, 2018. nema razumijevanja za Tuđmana u suknji

Ako je Turska 1993. trpila Tuđmana da bi zaustavila pokolj u BiH, 2018. nema razumijevanja za Tuđmana u suknji
Pretencioznost političkog papanluka sa Pantovčaka koja se ugleda u namjeri da Grabar-Kitarović ide u Ankaru da tamo tobože pregovara o komadanju Bosne i Hercegovine, naprosto nema presedana. Ako je 1993. Turska morala da trpi Franju Tuđmana da bi zaustavila pokolj u Bosni i Hercegovini, niko sasvim sigurno neće imati razumijevanja za Tuđmana u suknji 2018. godine, kazao je za Vijesti.ba Emir Suljagić direktor političkog savjeta GS-a komentirajući navode o hrvatskom lobiranju kod Republike Turske s ciljem prihvatanja HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona.

Naime, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović će, prema pisanju Dnevnik.hr, tokom posjete Turskoj lobirati za izmjene Izbornog zakona BiH, te sa turskim predsjednikom Redžep Tajip Erdoganom razgovarati o stanju u našoj državi, upravo zbog njegovih bliskih veza s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

"Kolinda Grabar Kitarović na svakom koraku pokazuje da Hrvatska nije i nema namjeru odustati od zločinačkog projekta Franje Tuđmana u Bosni i Hercegovini, projekta koji je pred mjerodavnim sudom UN-a proglašen zločinačkim. Usto, hrvatski Ustav u svojoj preambuli navodi sporazum Cvetković-Maček, odnosno formiranje Banovine Hrvatske od dijelova teritorije Bosne i Hercegovine jednim od izvora njene državnosti", kaže Suljagić za Vijesti.ba.

Dodaje da je taj projekt 1993. realizovan fizičkom eliminacijom muslimanskog stanovništva sa teritorije zacrtane Banovine Hrvatske, danas je plan da se u djelo provede putem izmjena Izbornog zakona koje će za posljedicu imati institucionalizaciju aparthejda na polovini teritorije BiH.

"Da budem potpuno precizan, nesumnjivo je da je getoizacija muslimanskog stanovništva - i svih onih koji hoće da žive sa muslimanima, odnosno Bošnjacima - je trajni i strateški cilj Republike Hrvatske. Međutim, tražiti podršku u Turskoj za taj plan može samo neko ko je potpuno deluzivan, odnosno neko ko još uvijek živi u 1993. godini", kazao je Suljagić za Vijesti.ba.

- Drugo, pretencioznost političkog papanluka sa Pantovčaka koja se ugleda u namjeri da Grabar-Kitarović ide u Ankaru da tamo tobože pregovara o komadanju Bosne i Hercegovine, naprosto nema presedana. Ako je 1993. Turska morala da trpi Franju Tuđmana da bi zaustavila pokolj u Bosni i Hercegovini, niko sasvim sigurno neće imati razumijevanja za Tuđmana u suknji 2018. godine, ističe Suljagić.

"Na kraju, mislim da je krajnje vrijeme da Bakir Izetbegović zbog kontinuirane kampanje miješanja u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovini ili uskrati gostoprimstvo ili barem otkaže sastanke tokom najavljene zvanične posjete Grabar-Kitarović Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Ne postoji nijedan razlog da trpimo hegemonističke ambicije jedne patetične neoustaške banana-republike. Neka se sa njom sastaju Mladen Ivanić i Dragan Čović: oni se svakako slažu s njom da je dobar musliman samo musliman iza bodljikave žice", kazao je Suljagić u izjavi za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 164

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još