Sarajevo 24.2 °C Četvrtak 26.04.


05.01.2018. / 21:46h Intervjui - Momčilo Novaković za Vijesti.ba

Komplikovanje političke situacije u BiH doživjelo maksimum na kraju 2017. godine

Komplikovanje političke situacije u BiH doživjelo maksimum na kraju 2017. godine
Potpredsjednik NDP-a i poslanik ove stranke u Parlamentu BiH Momčilo Novaković u razgovoru za Vijesti.ba upozorava da su u godini pred nama moguće komplikacije kako između, tako i unutar dva suprotstavljena bloka u RS. Ne treba isključiti mogućnost stvaranja i nekog novog bloka u RS kao posljedicu tih neslaganja unutar Saveza za promjene i bloka okupljenog oko SNSD-a, kaže Novaković.

VIJESTI.BA: U godini koja je pred nama, očekujete li da će se politička situacija dodatno zakomplikovati budući da 2018. izborna godina?

NOVAKOVIĆ: Mislim da je komplikovanje političke situacije u BiH doživjelo maksimum na kraju 2017. godine. Stoga, za razliku od većine, mišljenja sam da se stvar neće dodatno komplikovati u odnosu na postojeće komplikovano stanje. 

VIJESTI.BA: Može li doći do smanjenja tezniza i normalizacije stanja? Jeste li optimista? 

NOVAKOVIĆ: Ne bih se mogao deklarisati kao optimista. Naime, smatram da će se odnosi sa kraja 2017. godine nastaviti i u ovoj godini, posebno odnosi između HDZ-a BiH i bošnjačkih stranaka, a u vezi sa Izbornim zakonom, RTV sistemom i drugim temama koje su obilježile kraj prošle godine. Dakle, ne vjerujem da će politički odnosi biti komplikovaniji, ali je sigurno da neće biti povoljniji. 

VIJESTI.BA: Šta možemo očekivati na političkoj sceni u RS? Jesu li tu moguće promjene ili će stanje iz 2017. biti preslikano u 2018. godinu? Pred kraj godine formirana je Komisija za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekata u RS, no po svemu sudeći, ostala je mrtvo slovo na papiru. 

NOVAKOVIĆ: Ne vjerujem da će doći do poboljšanja. Komisija sigurno neće napraviti ono što se od nje očekuje. Mislim da će politički odnosi u RS možda čak i komplikovati u odnosu na 2017. godinu.

VIJESTI.BA: Hoće li moguće komplikacije nastati na relaciji Savez za promjene - vladajuća većina, ili pak unutar samih suprotstavljenih političkih blokova? 

NOVAKOVIĆ: Moguće su komplikacije na svim nivoima, dakle i unutar političkih blokova. Ne treba isključiti mogućnost stvaranja i nekog novog bloka u RS kao posljedicu tih neslaganja unutar Saveza za promjene i bloka okupljenog oko SNSD-a. 

VIJESTI.BA: O čemu konkretno govorite? Ko bi mogao biti predvodnik novog političkog bloka u RS? Je li bilo zvaničnih razgovora o tome?

NOVAKOVIĆ: Nemam konkretne informacije, ali pritisak na DNS može ići u dva pravca: ili da DNS prihvati i pomiri se sa činjenicom da je u nekom inferiornom položaju ili da DNS odluči da se nekim umjerenim strankama kao što su NDP, PDP i neke manje neparlamentarne stranke pravi neki novi blok koji bi bio mnogo ozbiljniji nego što je danas Savez za promjene.

VIJESTI.BA: Šta su problemi Saveza za promjene danas? Pominjene NDP i PDP u kontekstu mogućeg koaliranja sa DNS-om. Kakva je pozicija SDS-a?

NOVAKOVIĆ: Ne postoji mnogo razlike u politikama, problem je u tome što mi smatramo da se stvari u Savezu za promjene dešavaju sporo, nedopustivo sporo. Smatramo da bi SDS, kao vođa bloka i partija oko koje se okupljamo, morao u pravom smislu biti neko ko gura tu priču. No, načinom kako se sada to radi mi nismo zadovoljni i ne mislimo da je ovo guranje priče. SDS se, prema našem uvjerenju, previše i predugo bavi svojim unutrašnjim pitanjima, a da se to reflektuje na čitav Savez za promjene. 

Dakle, mi nemamo problem razlike u politikama, nego imamo problem što nikako da definišemo politike na način da nas građani prihvate kao alternativu. Građani misle da mi u ovom momentu nismo ozbiljna alternativa postojećoj vlasti, a mi kao članice Saveza za promjene želimo da se predstavimo kao alternativa.

VIJESTI.BA: Predsjednik NDP-a Dragan Čavić krajem godine je poručio da će ova politička stranka nastaviti svojim putem ukoliko SDS i PDP do Nove godine ne predstave imena zajedničkih kandidata za najvažnije funkcije na narednim opštim izborima. To se nije dogodilo. Kakvi su naredni koraci? Šta konretno podrazumijeva vlastiti put NDP-a? 

NOVAKOVIĆ: Predsjednik Čavić iznio je stav Glavnog odbora (GO) NDP-a, što znači da to nije njegov lični, nego stav partije. Krajnji rok koji je GO NDP-a definisao je kraj januara. Prvi dogovoreni rok bio je kraj decembra, no on nije ispoštovan. Ne očekujemo da će u tom kontekstu biti ispoštovana ni prva polovima januara, pa je krajnji rok kraj ovog mjeseca. Očekujemo, dakle, da do kraja januara dođe do definisanja pojedinačnih kandidata za predsjednika RS, za člana Predsjedništva BiH, ali isto tako mi insistiramo da se definiše ko je, ukoliko pobijedimo, predsjednik Vlade RS, zatim predsjedavajući Savjeta ministara BiH, te ministar unutrašnjih poslova RS i slično.

Smatramo da se kampanja mora personalizovati. Ključne primjedbe SDS-a su da ćemo u slučaju personalizacije kampanje naše kandidate previše izbaciti na površinu, odnosno da ih stavljamo kao mete. S druge strane, NDP je stava da oni i treba da budu mete ukoliko žele da pobijede na izborima. Ako su loše mete, onda ne treba da budu kandidati. 

VIJESTI.BA: U slučaju da kraj januara kao krajnji rok ne bude ispoštovan, šta i kako dalje?

NOVAKOVIĆ: U tom slučaju, put NDP-a podrazumijeva i mogućnost da imamo svoje kandidate za pojedinačne pozicije. Mi ćemo svakako imati sopstvene liste za Narodnu skupštinu RS i tražićemo dalje partnera za Sarajevo. Zaključak GO NDP-a jeste da to mogu biti sve partije izuzev SNSD-a i Socijalističke partije.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba) 


Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još