Sarajevo 23 °C Utorak 17.07.


05.01.2018. / 21:00h Kultura - Po uzoru na bečki

Simfonijski orkestar Mostar održao 'Novogodišnji koncert'

Simfonijski orkestar Mostar održao 'Novogodišnji koncert'
Simfonijski orkestar Mostar održao je u petak navečer u Mostaru "Novogodišnji koncert" po uzoru na onaj u Beču koji se još od 1939. izvodi 1. januara svake godine.

Na programu su se našla djela oca i sina Straussa te nezaobilaznog Mozarta, dvije uvertire, valceri i polke, a orkestrom je dirigirao bečki dirigent dalmatinskih korijena Giuseppe (Josip) Terza.
 
Direktorica Simfonijskog orkestra Mostar Snježana Zovko istakla je kako orkestar na ovaj način, zajedno sa prijateljima, želi građanima Mostara i Hercegovine prirediti nezaboravnu večer.
 
- Želja nam je vratiti ugled i čast koju je Simfonijski orkestar imao prije dvadeset i više godina, ali glavna misao vodilja bila je potpomoći kandidaturu Grada Mostara za evropsku prijestolnicu kulture 2024. Godine, a kako drugačije pripomoći toj lijepoj ideji nego glazbom - kazala je u svom obraćanju direktorica Zovko.
 
Na koncertu, kojeg je pratio veliki broj Mostaraca, nastupilo je četrdesetak glazbenika iz Mostara i cijele Hercegovine, Sarajeva, Dubrovnika, Zagreba, Rijeke, Varaždina, Čakovca i Osijeka.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!