Sarajevo 7 °C Nedjelja 18.03.


05.01.2018. / 17:30h Kultura - Zemaljski muzej BiH

Uz Hagadu će biti izložen novi eksponat, plašt bosanskog plemića

Uz Hagadu će biti izložen novi eksponat, plašt bosanskog plemića
U novom rekonstruisanom prostoru Zemaljskog muzeja BiH, u kojem će biti izložena neprocjenjiva Hagada, stajat će još jedan eksponat - plašt Mirka Radojevića, oca velikog bosanskog kneza Batića, potvrđeno je za BHRT iz Zemaljskog muzeja.

Uz dosada izlagani plašt kralja Tvrtka I i dvije originalne povelje, bit će izložen i plašt koji je pronađen na srednjovjekovnoj nekropoli Kopošići u opštini Ilijaš.
 
Plašt je pronađen 22. juna 2015. godine, a DNK analiza je potvrdila da je u pitanju Mirko Radojević, otac velikog bosanskog kneza Batića, čiji je stećak na Kopošićima jedan od najljepših u grupi od više od 60.000 stećaka.
 
Jedina tekstilna konzervatorica u Bosni i Hercegovini Azra Bečević-Šarenkapa rekla je za BHRT da smatra važnim to što je riječ o plaštu s najviše pronađenih fragmenata iz perioda srednjovjekovne bosanske države.
 
- Ono što je bitno kod ovog plašta je to što smo uspjeli da pronađemo najveći broj tekstilnih fragmenata u zemlji koji su spašeni i ono što sam ja, nadam se uspjela, to što će publika da vidi, da sam ih postavila onako kako su stajali na originalnoj tkanini. Naravno, zbog prostora koji smo imali u vitrini nije bilo moguće napraviti potpunu rekonstrukciju, ali su svi fragmenti postavljeni na originalno mjesto, svi fragmenti su sačuvani i mogu se vratiti da se od njih napravi prava rekostrukcija kako bi se dobio kompletan uvid u cjelokupnu sliku plašta - rekla je Bečević- Šarenkapa.
 
U Zemaljskom muzeju BiH Azra Bečević-Šarenkapa radila je na procesu čišćenja fragmenata plašta od zemlje, na ispravljanju i pranju, a cijeli proces trajao je godinu dana.

 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još