Sarajevo 7 °C Nedjelja 18.03.


03.01.2018. / 21:15h Kultura - Izmijenjen kraj

Novi kraj čuvene opere nakon više od 140 godina: Carmen ubija Don Josea

Novi kraj čuvene opere nakon više od 140 godina: Carmen ubija Don Josea
Nakon više od 140 godina umiranja na sceni heroina čuvene opere "Carmen" u novoj italijanskoj produkciji ubija svog ljubavnika, umjesto obratno.

Opera poznata u cijelom svijetu francuskog kompozitora Georgesa Bizeta, koja je prvi put premijerno izvedena 1875. godine, imat će novi drugačiji završetak na izvođenju 7. januara u Firenci, a čiji je cilj da se istakne borba protiv nasilja nad ženama u Italiji.

U najnovijoj verziji italijanskog reditelja Lea Muscata, glavna junakinja Carmen neće biti ubijena u napadu odbačenog ljubavnika Don Josea, koga je ostavila radi poznatog toreadora, već ona ubija njega.

Direktor firentinske muzičke fondacije "Teatro del Maggio" Cristiano Chiarot rekao je da je sa Muscatom razgovarao o izmjeni opere kako bi imala moderniji kraj.

"U vrijeme kada se naše društvo suočava sa ubistvima žena, kako se možemo usuditi da aplaudiramo ubistvu žene", rekao je Chiarot Reutersu.

Prema zvaničnim podacima, svaka treća Italijanka u dobi od 16 do 70 godina doživjela je fizičko ili seksualno nasilje 2014. godine, dok je 2016. godine ubijeno 149 žena, a polovinu njih ubili su aktuelni ili bivši partneri.

 

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!