13°C
Mostar 15°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

30.12.2017 / 23:02 Politika - Bodo Weber za TV1

Hrvatska se pokazala kao sjeme etnonacionalizma i "trojanski konj" politike proširenja EU

Hrvatska se pokazala kao sjeme etnonacionalizma i "trojanski konj" politike proširenja EU
Bodo Weber / Vijesti.ba
Dešavanja u Makedoniji, odnosno formiranje Vlade na čelu sa Zoranom Zaevom jedini je pozitivan detalj na području zapadnog Balkana u 2017. godini, poručio je u intervjuu za Dnevnik TV1 njemački stručnjak za politiku EU prema Balkanu Bodo Weber.

Komentirao je konstantnu politiku prepucavanja između zemalja regije i odnosa na principu toplo – hladno.

Dio loših odnosa može se dovesti u vezu s predizbornim spinovima, jer su izbori u regiji veoma česta pojava, a tradicija je podizanje tenzija tokom izbornih kampanja.

"Unatoč tome što se na javnoj sceni vlasti zemalja prepucavaju, u pozadini imamo nastavak poboljšavanja odnosa na osnovi Berlinskog procesa. Vidljivo je praktično poboljšanje saradnje. Još jedan faktor nestabilnosti je Hrvatska, koja je članica EU, ali se pokazala kao sjeme etnonacionalizma. To se naročito pokazalo u odnosu s BiH. Pokazuje se to i u odnosu sa političkim strukturama u BiH, naročito sa Draganom Čovićem i HDZ BiH. Najbolje se vidjelo nakon presude Prliću i drugima i incidenta koji se dogodio“, kaže Weber.

To će se dodatno pokazati iduće godine, kada se još više zaoštre unutrašnji odnosi u BiH zbog pitanja presude Ustavnog suda u slučaju Ljubić, te reforme Izbornog zakona, smatra Weber.

"Hrvatska se pokazala kao neka vrsta „trojanskog konja“ politike proširenja i u krajnjem slučaju šteti zagovaračima daljeg proširenja na prostor zapadnog Balkana“, jasan je Weber.

Kada je u pitanju unutrašnja politika BiH, usvajanje akciza Weber vidi kao jedini pozitivan aspekt 2017. godine.

"Bez toga bi bio jednodimenzionalan zaključak o tome šta se desilo. Skoro sve je stalo. Bez akciza bila bi to jedna potpuno izgubljena godina“, rekao je Weber u Dnevniku TV1.

Jasan je i da BiH neće moći napredovati ka EU bez ispunjavanja zadataka. Podsjetio je i na iznenađujuću izjavu Čovića da BiH 2018. neće dobiti kandidatski status u Uniji, a nakon što je više puta davao različite datume kada će se to dogoditi.

"To igranje s datumima je bilo lažno sve vrijeme. Od početka je svima koji poznaju procese bilo jasno da  bi se, najranije, status mogao dobiti u vremenu održavanja opštih izbora 2018. godine, a EU se sigurno ne bi u to upustila jer bi to moglo izazvati miješanje u izbore u BiH. Kandidatski status bi se, najranije, mogao očekivati krajem iduće godine. No, jasno je da do toga iduće godine neće doći“, kaže Weber.

Dodao je i da ne bi davao veliki značaj najavama da EU sprema novu strategiju za Balkan, a koju bi trebala objelodaniti u februaru 2018. Ne očekuje revolucionarne promjene u pristupu Evropske komisije. 

POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba)

Izdvajamo