Sarajevo 24.2 °C Četvrtak 26.04.


29.12.2017. / 11:23h Ekonomija - Milinić sa ambasadorom Dokićem

U maju investiciono-poslovni forum BiH-Grčka

U maju investiciono-poslovni forum BiH-Grčka
Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Grčkoj NJE Brankom Dokićem o planovima ambasade da organizira investiciono-poslovni forum BiH-Grčka u Atini u maju 2018. godine na kojem bi učestvovala FIPA.

S obzirom na dobre političke odnose dvije zemlje, ali simboličnu ekonomsku razmjenu i nizak priliv grčkih investicija u BiH, FIPA i ambasada BiH u Atini će zajednički uložiti dodatne napore kako bi se ovo stanje promijenilo zarad ekonomskog napretka zemlje i otvaranja novih radnih mjesta za bh. građane.

Prema riječima ambasadora, postoji interes grčkih investitora za energetski sektor, turizam, drvni sektor i poljoprivredu BiH. Trenutno nedostaje promotivnih aktivnosti kako bi se animirali grčki investitori da dođu u BiH, imajući u vidu trend rasta grčkih investicija u Srbiji, Bugarskoj, Albaniji i Makedoniji.

S ciljem promocije BiH u Grčkoj, bh. ambasada radi na uspostavljanju kontakata sa Privrednom komorom Grčke, strukovnim udruženjima, udruženjima poduzetnika, Odjelom za ekonomsku diplomatiju pri MVP Grčke, te grčkim investitorima i članovima bh. dijaspore u ovoj zemlji.
 
Također, razmatra se uvođenja čarter letova između BiH i Grčke u ljetnjem periodu radi povećanja rasta broja turista, a samim tim i popratnih djelatnosti.
 
(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!