Sarajevo 7 °C Nedjelja 18.03.


28.12.2017. / 15:20h Ostali sportovi - Hrvatski paraolimpijski odbor

Sljeme po prvi put domaćin Svjetskog kupa za paraskijaše

Sljeme po prvi put domaćin Svjetskog kupa za paraskijaše
Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) najavio je prvo domaćinstvo International Paralympic Committee (IPC) Svjetskog skijaškog kupa za osobe s invaliditetom koji će se 8. i 9. siječnja/januara održati na sljemenskom Crvenom spustu, nedugo nakon Snow Queen Trophy-ja, javlja Anadolu Agency (AA).

U prostorijama Sportskog saveza Grada Zagreba, uz predstojeću utrku Svjetskog kupa paraskijaša na Sljemenu, predstavljen je i veliki uspjeh paraolimpijca Dine Sokolovića koji je 21. prosinca/decembra osvojio 3. mjesto, a 22. prosinca/decembra 1. mjesto na slalomskim utrkama Svjetskog skijaškog kupa za osobe s invaliditetom u austrijskom Kuehtalu.

Slalomaš sa invaliditetom Dino Sokolović istaknuo je kako je oduševljen osvajanjem prvog mjesta u Kuehtalu te kako se intenzivno priprema za predstojeće paraolimpijske igre koje će se održati 2018. u Pyeong Changu u Južnoj Koreji.

Održavanje Svjetskog skijaškog kupa za osobe s invaliditetom po prvi put u Zagrebu Sokolović je nazvao „velikim uspjehom za Zagreb, za Hrvatski paraolimpijski odbor i Skijaški savez“.

„Dovodimo sve najbolje skijaše osoba sa invaliditetom na Sljeme. Bit će zahtjevna staza poslije Snježne kraljice, jako tvrda, teška staza i jednako dugačka kao i za Snježnu kraljicu, koju će moći završiti samo najbolji“, poručio je Sokolović.

Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić najavio je kako će se na utrci IPC Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu, nedugo nakon Snow Queen Trophy slalomskih utrka za žene i muškarce, na istom spustu okupiti ponajbolji svjetski skijaši sa invaliditetom.

Direktorica (IPC) Svjetskog skijaškog kupa za osobe s invaliditetom Anja Škutelj izrazila je zadovoljstvo da će Sljeme ugostiti najbolje paraskijaše svijeta. Istaknula je kako je prednost da će paraskijaši imati priliku koristiti dobro pripremljenu stazu i dobre uvjete nakon Snow Queen Trophy-ja.

Na Sljemenu će 8. i 9. siječnja/januara nastupiti 80-ak skijaša iz 17 zemalja sa četiri kontinenta.

 
(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!