Sarajevo 7 °C Nedjelja 18.03.


28.12.2017. / 14:31h Kultura - Tribina u Sarajevu

Filipović: Jezik ne smije biti predmet političkih i ideoloških manipulacija

Filipović: Jezik ne smije biti predmet političkih i ideoloških manipulacija
Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) zalaže se za institucionalnu zaštitu bosanskog jezika, uz puno uvažavanje naučno utemeljenih stanovišta, čime se osigurava da pitanje jezika bude oslobođeno svih političkih ideoloških i uopće manipulativnih pristupa i načina tumačenja.

Istaknuto je to danas u Sarajevu na tribini BANU-a o temi "Ideološki recidivi i školski programi“, posvećenoj različitim teorijskim i praktičnim aspektima jezičkog naslijeđa u BiH, s fokusom na upotrebu bosanskog jezika i svijest o jezičkom identitetu.
 
Sudionici skupa upozorili su da su i dalje 'na sceni' nastojanja da se bosanski jezik terminološki minimizira, dovodeći to u kontekst ideoloških recidiva i obrazaca osporavanja jezika kojim u BiH govori više od polovine njenog stanovništva.
 
Predsjednik BANU i uvodničar tribine akademik Muhamed Filipović istaknuo je kako historija jezičkog pitanja u BiH i, inače, na ovim prostorima pokazuje da je jezik u najvećoj mjeri predmet političkih manipulacija, "od izmišljanja jedinstvenog ilirskog jezika do nametanja formule o dva jezika, odnosno srpsko-hrvatskog jezika, uključujući i druga tumačenja koja određene jezičke fenomene karakteriziraju sa stanovišta nadmoći određenih jezičkih formi nad drugim“.
 
- Naš zadatak jeste da jezik ne bude predmet manipulacije politike, ideologije, ili bilo kojeg drugog interesnog načina mišljenja i postupanja, osim onog koji se temelji na nauci - kazao je Filipović u izjavi za Fenu, potcrtavajući da onaj ko vlada jezikom, odnosno ko ga određuje i ima monopol na jezik, ima i monopol na mišljenje ljudi.
 
Ocijenio je da u tom kontekstu bosanski jezik treba, najprije, naučno elaborirati i vratiti ga njegovim duhovnim korijenima, "jer jezik je najelementarnija životna manifestacija“.
 
Značaj naučnih i stručnih istina kada se radi o različitim aspektima valoriziranja bosanskog jezika potcrtao je i potpredsjednik BANU-a i vodeći stručnjak za bosanski jezik i filolog akademik Dževad Jahić, dovodeći to u kontekst matičnog prostora upotrebe vlastitog jezika i aktuelnog obrazovnog sistema, odnosno važećih školskih programa.
 
Mišljenja je da smo svjedoci oživljavanja starih ideja o bukvalno shvaćenom jezičkom zajedništvu i nerazumijevanju tih odnosa, a koji ne mogu biti temeljeni na dominaciji, negiranju i odnosu 'starijeg i mlađeg brata', odnosno koje bi, u skladu s naučno utemeljenim istinama, trebalo biti zajedništvo u priznavanju vlastitih vrijednosti.
 
Jahić ističe da naučne i obrazovne institucije moraju biti u jačoj sprezi s resornim ministarstvima kako bi se prevazišla prisutna neshvatanja značaja adekvatnog jezičkog normiranja, uključujući i uvažavanje utvrđenih standarda prilikom štampanja udžbenika, te posebno pitanje odgovarajuće zastupljenosti pisaca, odnosno književnih sadržaja na maternjem jeziku.   
 
Tribina posvećena analizi i sagledavanju ideoloških recidiva u kontekstu upotrebe bosanskog jezika, jedan je u nizu skupova koje je BANU organizirao, ili tek planira organizirati radi promoviranja prava i obaveze ravnopravne upotrebe vlastitog jezika u obrazovnom sistemu u BiH i uopće javnom diskursu.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još