Sarajevo 24.2 °C Četvrtak 26.04.


28.12.2017. / 13:51h Ekonomija - Konferencija u Sarajevu

Šarović: Niže carine na repromaterijal bit će korisne za više od 250 kompanija

Šarović: Niže carine na repromaterijal bit će korisne za više od 250 kompanija
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović predstavio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2018.

Istaknuto je da je Odluka, koja obuhvata 52 tarifne oznake za repromaterijal i sirovine koje koriste bh. proizvođači u vlastitoj proizvodnji, a ne mogu se nabaviti u BiH, veoma značajna za domaće privrednike radi poboljšavanja uslova njihovog poslovanja, te zadržavanja postojećih i eventualnog otvaranja novih radnih mjesta.

Šarović je rekao da se implementacija takve odluke za 2017. pokazala vrlo uspješnom, te da je bilo ispravno što je 2012. insistirao na usvajanju Zakona o carinskoj tarifi koji omogućava donošenje takvih odluka.

"Nakon pet godina daje mi za pravo da vjerujem da smo bili na pravom putu i da je ovo jedna od mjera koja koristi ponajviše privredi Bosne i Hercegovine i predstavlja poticaj", naglasio je Šarović.

Po njegovoj procjeni, koristi od Odluke će imati više od 250 kompanija u BiH, najviše u tekstilnoj i obućarskoj industriji.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić kazao je da će spomenuta dluka o privremenoj suspenziji podići konkurentnost naših proizvoda, a i finalizacija bi trebala biti podignuta na viši nivo.

"Evropska unija ima niže carinske stope na uvoz repromaterijala i u tom smislu ova odluka predstavlja približavanje evropskim standardima", naveo je Egrlić.

Odluku je usvojilo Vijeće ministara BiH i uskoro će biti objavljena u Službenim novinama.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!