5°C
Mostar 11°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

28.12.2017 / 13:18 Crna hronika - Veliki broj ostane samo na prijavi

U FBiH do 2.500 prijava godišnje za nasilje u porodici

U FBiH do 2.500 prijava godišnje za nasilje u porodici
Foto: Vijesti.ba
U Federaciji BiH godišnje bude prijavljeno između 2.000 i 2.500 slučajeva nasilja u porodici, a žrtve su najčešće žene, rečeno je danas u Travniku, tokom zaključivanja Protokola o međusobnoj saradnji u radu na prevenciji i zaštiti žrtava nasilja u porodici.

- Nažalost, tek jedna trećina prijavljenih slučajeva bude završena do kraja, pružanjem pomoći žrtvama i kažnjavanjem počinitelja, dok veliki broj ostane na prijavi i ništa se dalje ne događa. Žrtve su u većini slučajeva žene, ali često i djeca, te starije osobe koje su izložene nasilju od svoje djece i unuka - kazala je novinarima projektna koordinatorica u Geneder centru Federacije BiH Fatima Bećirović.
 
Bećirović je istaknula kako su Protokol, kojeg su potpisali predstavnici škola, policije te općinskih centara za socijalni rad i centara za mentalno zdravlje, kao i formiranje općinskog multisektorskog tima, veoma značajni faktori u borbi protiv nasilje, jer jasno definiraju ulogu svake institucije u lancu pružanja pomoći žrtvama.
 
- Problem nasilja u porodici vrlo je složen i ne možemo očekivati od jedne institucije da ga sama riješi. Međutim, ukoliko se uveže više njih i svaka pruži svoj maksimum, onda možemo očekivati mnogo bolje rješavanje ovih slučajeva - dodala je.
 
Direktor Centra za socijalni rad Općine Travnik Bojan Domić ocijenio je kako će potpisani Protokol doprinijeti da društvo efikasnije odgovori na pojavu nasilja u porodici.
 
- Iako je povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, ova pojava je i dalje često skrivena između četiri zida. Protokol će nam omogućiti da efikasnije djelujemo na zbrinjavanju žrtava i kažnjavanju nasilnika, te, nadamo se, i na smanjenu broja slučajeva nasilja u porodici - istaknuo je Domić.
 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo