Sarajevo 24.2 °C Četvrtak 26.04.


25.12.2017. / 16:20h Intervjui - Miro Lazović za Vijesti.ba

Dejton 2 je moguć ako se slože SAD i EU, jer se u prazan prostor već ubacila Rusija

Dejton 2 je moguć ako se slože SAD i EU, jer se u prazan prostor već ubacila Rusija
Potpredsjednik SDP-a BiH Miro Lazović smatra da inicijativa američkog kongresmena Tarnera o potpisivanju "Dejtona 2" predstavlja glas razuma, te da je dobrodošla. Nadam se da će ova inicijativa otvoriti debatu unutar američkog Kongresa, tim prije što je i Tilerson prije mjesec dana govorio o Zapadnom Balkanu kao o trusnom području, području u kojem treba da prestanu animoziteti iz rata i području gdje treba da se donose nova rješenja, kaže Lazović za Vijesti.ba.

VIJESTI.BA: Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Dejtona Majkl R. Tarner u pismu državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu ukazao je "na preku potrebu da se Vašington okrene regionu Balkana i preuzme vodeću ulogu u procesu pomirenja" i predložio potpisivanje "Dejtona 2". Je li to realna mogućnost u današnjim geopolitičkim uslovima? 

LAZOVIĆ: Činjenica je da se posljednjih godina pojavljuju razne inicijative oko pokušaja transformacije Ustava BiH, odnosno Dejtonskom mirovnog sporazuma. Inicijativa američkog kongresmena Tarnera jedna je od tih inicijativa. U svakom slučaju, ona je dobrodošla i tumačim je kao glas razuma, nakon haških presuda Ratku Mladiću i hrvatskoj šestorci, odnosno presuda tim politikama koje su u BiH napravile stravične zločine i koje su izvršile agresiju na BiH. Projekti tih politika i dalje žive, kao i protagonisti tih politika, koji bi političkim sredstvima i dalje nastojali realizovati ratne ciljeve. 

Sve to Tarner dobro zna, kao i veliki broj američkih kongresmena koji su dolazili u BiH. U tom kontekstu, nadam se da će ova inicijativa otvoriti debatu unutar američkog Kongresa, tim prije što je i Tilerson prije mjesec dana govorio o Zapadnom Balkanu kao o trusnom području, području u kojem treba da prestanu animoziteti iz rata i području gdje treba da se donose nova rješenja. Ta nova rješenja vidim upravo kroz ovu inicijativu, a to je da se od BiH pokuša napraviti stabilna, funkcionalna, demokratska država, ali kroz izmijenjeni Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustav BiH. 

VIJESTI.BA: Da li u BiH postoji politički milje za tu inicijativu? 

LAZOVIĆ: Sigurno je da ne postoji. Reakcije su već došle iz RS od čelnog čovjeka RS. Bilo bi najbolje da domaće političke snage sjednu za jedan sto i dogovore kako i na koji način napraviti funkcionalnu državu BiH. Nažalost, oni idu u suprotnom smjeru, idu u rikverc, jer bi željeli od ovakve BiH ići dalje u njene podjele, možda i u secesiju u nekom budućem vremenu. 

Želim da vjerujem da je američki kongresmen predvidio sve opasnosti koje su nad BiH, te da je to rezultiralo njegovim pismom, zabrinutošću i inicijativom prema američkom Kongresu da se jače i brže uključi u procese unutar BiH.

VIJESTI.BA: Ukazali ste na nepostojanje domaće političke volje. Ima li je u međunarodnoj zajednici? 

LAZOVIĆ: Danas je svijet u previranju. Očito je da su mnoge šanse propuštene. I EU i američka administracija puno toga su prepustile domaćim političkim snagama koje nisu u stanju da izađu iz ovog ćorsokaka. U taj prazan prostor ubacile su se Rusija i neke druge sržave. Zato želim da vjerujem da je američka administracija konačno shvatila da se mora brže i jače uključiti na ove prostore. 

Sve je moguće ukoliko se slože najjače države unutar EU sa američkom administracijom, bez obzira na otpore koji dolaze od trenutne ruske diplomatije. U geostrateškom procesu koji očekuje Zapadni Balkan, mora se riješiti BiH. BiH se mora riješiti samo kao članica EU i ravnopravna članice NATO pakta.

U tom kontekstu, očekujem da će se ti proces morati otvoriti, te da će se morati izvršiti jači pritisak na aktuelne političare na način da se prihvate neophodne reforme koje će sa političke scene skloniti sadašnju vlast. Upravo su zbog toga otpori aktuelnih struktura jer su svjesni da u tim reformama oni odlaze sa političke scene i postaju predmet interesovanja nekih pravosudnih institucija.

VIJESTI.BA: Pomenuli ste predsjednika RS. Dodik, dakle, smatra da u BiH nema potrebe za "Dejtonom 2", nego da je potreban unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca. Je li unutrašnji dogovor u BiH moguć, bez pritiska međunarodne zajednice? 

LAZOVIĆ: Unutrašnji dogovor u BiH sa aktuelnim političkim strukturama, prije svega sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, nije moguć. Oni su okrenuti nazadnim politikama koje bi dalje dijelile BiH. Na tim politikama oni grade svoju strukturu i svoju moć. Na tim politikama oni manipulišu i srpskim i hrvatskim narodom. 

Dakle, sa tim dvojcem apsolutno je nemoguće napraviti dogovor koji će do BiH stvoriti demokratsku građansku državu, stabilnu i funkcionalnu državu. U tom kontekstu, neophodno je učešće stranih država, prije svega američke administracije, pa i Brisela. 

Dodik je svjestan tih procesa i zbog toga uvijek govori da nije potreban nikakav pritisak sa strane, te da bi najbolje bilo da se domaći političari dogovore, a taj dogovor izostaje. Posljednjih 15 godina Dodik destruiše državu BiH, otvoreno je negira, posebno kada je u Beogradu, vodi politiku kao igru u kojoj nema dobitka za BiH, ukoliko RS ne dobije. Sa takvom politikom nemoguće je postići neki dogovor. Čvrsta veza koja se protekle godine stvorila između Dodika i Čovića navodi na oprez kada je u pitanju budućnost BiH i procesi koji očekuju ovu državu. 

Potrebno je stvoriti front političkih struktura, pa i svih onih koji su za drugačiju BiH, za građansku BiH koja će napraviti novi ustav na principima ljudskih prava koji će odgovarati, prije svega, građaninu, a ne etničkim skupinama. Na etničkim kolektivitetima ne može se napraviti stabilan Ustav. 

Spas za BiH je građanski koncept, koji će omogućiti da se mijenja Izborni zakon, te da se članovi Predsjedništva BiH ne biraju na ovaj način. Sadašnji način izbora članova Predsjedništva BiH doprinosi daljem dijeljenju BiH, jer svi oni više vode računa o etničkim skupinama i političkim strukturama, a malo o građanima i BiH kao cjelini. Prema mom mišljenju, BiH treba postati jedna izborna jedinica u kojoj će svaki građanin birati Bošnjaka, Hrvata, Srbina i iz reda ostalih, kako bi se realizovala presuda "Sejdić - Finci". Uvjeren sam da se ova presuda nikada neće moći realizovati sa postojećim Izbornim zakonom, jer je to suprotno onim opredjeljenjima koje je Evropski sud u Strasburu donio. 

VIJESTI.BA: Ima li snage u probosanskom bloku? 

LAZOVIĆ: Naizgled nema, ali mislim da će nas proces morati tjerati da zajedno sjednemo, jer je država najpreča. Država BiH mora biti u fokusu svih probosanskih političkih struktura na način da se ujedinjima oko generalnih ciljeva kada je BiH u pitanju. To je opstanak države BiH i njena transformacija ka građanskoj državi, te njen ulazak u EU i NATO pakt. Pred tim ciljevima moraju se zanemariti sve političke sujete i nesporazumi, a na tim ciljevima graditi jednu zajedničku bh. politiku. 


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 122

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još