Sarajevo 24.2 °C Četvrtak 26.04.


24.12.2017. / 21:20h Intervjui - Admir Čavka za Vijesti.ba

Svi ćemo snositi posljedice ukoliko zajednički ne nastupimo u RS-u

Svi ćemo snositi posljedice ukoliko zajednički ne nastupimo u RS-u
Svi ćemo snositi posljedice ukoliko zajednički ne nastupimo u RS-u Činjenica je da bi sa glasovima "SDP-a" u NSRS kolacija Domovina imala 7 ili 8 narodnih poslanika, što bi značilo da bi bili faktor bez kojih se nebi mogla formirati vlast. Upravo nam je ovo putokaz u kojem smjeru treba da idemo dalje. Zasigurno je sve u našim rukama i svi ćemo snositi posljedice za odluke koje budemo donosili u narednom periodu,kazao je za Vijesti.ba zastupnik u NSRS Admir Čavka

VIJESTI.BA: Kazali ste danas Bošnjački glasovi u RS-u služe samo za trgovinu. Tako je bilo kada je na prošlim opštim izborima Mladen Ivanić pobijedio u trči za srpskog člana Predsjedništva. Šta u tome smislu može i treba da se promijeni na izborima iduće godine?

ČAVKA: Već dugo slušamo priču oko promjene izbornoga zakona, međutim tu se uporno preskaće manji bh entitet. Upravo glasovima Bošnjaka birani su članovi predsjedištva BIH iz reda srpskoga naraoda. Izbornim zakonom nije dozvoljeno Bošnjacima da se kandiduju niti da glasaju za bošnjačkog člana predsjedništva, kao i Hrvatima, što je naravno elementrano kršenje ljudskih prava.

VIJESTI.BA: Ipak činjenica je da će se oba srpska bloka utrkivati za glasove Bošnjaka i Hrvata. Kakav bi stav Bošnjaci trebali imati prema srpskim kandidatima koju su pobijeđivali glasovima Bošnjaka i Hrvata?

ČAVKA: Mislim da Bošnjaci moraju racionalnu ući u ovu priču i sve uraditi da nebudemo srdstvo za potkusurivanje. Gledajte, mi smo aktivno radili na kampanji za gosp Ivanića,  a u konačnici smo dobili većeg Dodika od samoga Dodika, jeli se gospodin Ivanić cjeli mandat trudio da dokaže ovo činjenicu.

VIJESTI.BA: Od zajedničkog nastupa probosanskih opcija u RS po svemu sudeći neće biti ništa. Očito je da se ne mogu preovladati parcijalni interesi, niti političko Sarajevo ima volje da djeluje na prostoru cijele BiH. Kako Vi gledate na to?

ČAVKA: Ja sam neko koje bio od samoga početka nosioc ideje oko formiranja koalicije Domovina, za koju i dalje smatram da je jedino riješenje za povratničku populaciju u manjem bh entitetu. Međutim nesprovođenjem sporazuma koje su potpisali svi učesnici same koalicije, doveli smo se u stanje da većina stranka ne želi u koaliciju sa SDA, međutim vrlo brzo će mo svi se ponovo okupiti i vidjeti kako i na koji način dalje.

VIJESTI.BA: Zajedničkim nastupom svih probosanske stranke bi mogle osvojiti broj mandata približno broju koji osvoji jedan PDP ili DNS. Koliko je generalno potcijenjen glasački kapacitet Bošnjaka i Hrvata u RS?

ČAVKA: Činjenica je da bi sa glasovima "SDP-a" u NSRS kolacija Domovina imala 7 ili 8 narodnih poslanika, što bi značilo da bi bili faktor bez kojih se nebi mogla formirati vlast. Upravo nam je ovo putokaz u kojem smjeru treba da idemo dalje. Zasigurno je sve u našim rukama i svi ćemo snositi posljedice za odluke koje budemo donosili u narednom periodu. Također postoje mehanizmi da idemo u zajedničku priču kroz dva bloka, ali kao što sam rekao ubrzo čemo se okupiti i donjeti konačan stav u budućem djelovanju na području RS.

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)