7°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C
Powered by Dark Sky

24.12.2017 / 10:37 Ostali sportovi - Velika nada

Hena Uzunović novi potencijal bh. klizanja

Hena Uzunović novi potencijal bh. klizanja
Foto: Fena / Vijesti.ba
Najmlađa reprezentativka Bosne i Hercegovine u umjetničkom klizanju Hena Uzunović velika je nada i novi potencijal bh. klizanja, navode iz Saveza klizačkih sportova BiH.

Ciljevi Saveza su da u ovoj i narednoj klizačkoj sezoni Uzunović redovno učestuje na Challenger series, Grand Prix, Juniorskom svjetskom prvenstvu, a krajni cilj je ispunjavanje zacrtane ISU norme za nastup na Svjetskom seniorskom prvenstvu i Olimpijskim igrama.

"Ostvarivanje ovog plana zahtijeva jako mnogo odricanja. S obzirom na njenu upornost i nesporan kvalitet, uz podršku Saveza klizačkih sportova BiH, sigurni smo da Hena sve to može ostvariti. Savez je zadovoljan dosadašnjim nastupima, rezultatima i ukupnim radom i zalaganjem Hene, tako da svi skupa očekujemo da naša najmlađa reprezentativka i ubuduće dostojanstveno i s ponosom predstavlja BiH u svijetu", navode iz Saveza u današnjem saopćenju.

Da bi talent koji Uzunović posjeduje bio potvrđen kroz rezultat, ona je, zbog nedostatka uslova u Sarajevu za treninge u ovoj godini u nekoliko navrata išla na pripreme u grad Dnjepropetrovsku, u Ukrajini, gdje je sa svojim trenerima Ekatarinom Kostenko-Talan i Romanom Talan, prvacima Ukrajine za 2009. godinu, uvježbavala svoj program s akcentom na tehniku klizanja.

Ekatarina i Roman dolaze u Sarajevo početkom 2018. godine, gdje će jedan kraći period raditi sa bh. reprezentativkom.

Pored klizanja, Uzunović od septembra ove godine, uz kondicione treninge, ide i na časove baleta gdje s profesionalnom balerinom, između ostalog, uvježbava elemente potrebne i za umjetničko klizanje.

Hena se kao četverogodišnje dijete počela baviti umjetničkim klizanjem u klizačkom klubu "Hrustalniy Konjok" u Moskvi. Dolaskom u BiH nastavila je s klizanjem, i do sada je uspješno nastupila na niz međunarodnih takmičenja u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.

Nastupila je i na "Sarajevo Openu", kada je u konkurenciji 25 takmičarki iz 14 zemalja zauzela peto mjesto.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo