Sarajevo 24.2 °C Četvrtak 26.04.


23.12.2017. / 21:00h Intervjui - Goran Kovačević za Vijesti.ba

EU je ukinula glas Poljskoj zbog fašističkih tenzija, pretpostavljam da će ukinuti i Hrvatskoj

EU je ukinula glas Poljskoj zbog fašističkih tenzija, pretpostavljam da će ukinuti i Hrvatskoj
Mislim da će u vrlo kratkom roku od par mjeseci u vrlo nezavidnoj poziciji naći Dodik i Čović u vezi sa zakonom i prijetnje zatvorom. EU je ukinula glas Poljskoj zbog fašističkih tenzija koje dižu, pretpostavljam da će ukinuti i Hrvatskoj. Ipak se nešto mijenja i nije Evropa otišla toliko desno kako se ovdje misli, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba profesor na Fakultetu za kriminalistiku i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Goran Kovačević.

VIJESTI.BA: Da li približavanje HDZ-a preko Dodika Rusiji i ruskom geopolitičkom utjecaju, predstavlja ako ne sigrunosnu prijetnju onda  sigurnosni izazov za BiH?

KOVAČEVIĆ: Sada očito imamo dvije strane u Bosni i Hercegovini koje se protive NATO-u, imamo "srpsku"i "hrvatsku" stranu, i u ovom trenutku ispada da samo Bošnjaci su za NATO a da ove dvije strane nisu. To se može i drugačije gledati. Na nivou BiH jednom za sva vremena treba odrediti sigurnosne prioritete. Svjetska geopolitika i svjetski sigurnosni tokovi nisu toliko važni za BiH, ali mi u BiH treba da znamo da li je bolji sigurnosni kišobran NATO-a ili Rusije. Nama vojan čizma kao čizma ne odgovara ali treba znati koja od tih perspektiva nudi pored sigurnosti, ekonomiju i stabilnu politiku, garant dobrih odnosa u regiji uz tu stranu pristati.

VIJESTI.BA: Lider HDZ-a najavljuje aktivaciju MAP-a dok sa druge strane njegov strateški partner Dodik, kaže da od toga nema ništa. Kako to komentirate?

KOVAČEVIĆ: Nije ovo prvi put da njih dvojica razvlače pamet građanima i ovoj državi sa kontradiktornim izjavama, kojima podržavaju jedan drugog. Čović obećava, Dodik negira i suštini na kraju od toga nema ništa, a i jedan i drugi aktivno rade na tomne da do toga ne dođe.

VIJESTI.BA: U tome smislu treba li to ako ne zabrinuti onda pojačati fokus euroatlanskih partnera na BiH?

KOVAČEVIĆ: Ako euroatlanski partneri računaju ozbiljno na ovu državu kao aktivnog subjekta unutar Evropske unije onda se oni trebaju aktivirati. Ne trebaju se brinuti nego se više aktivirati na pomoći ovoj državi, ne pomoći Bošnjacima, nego svim onim snagama koje žele da se ova država očuva i da napreduje. Ako ne žele, onda je bilo kakvo uplitanje bespotrebno i onda neka puste domaće političare da sami odrede koja im je strana najbolja.

VIJESTI.BA: Danas je komadant NATO štaba u BiH poručio da OS BiH i NATO snage predstavljaju faktor stabilnosti u BiH. Koliko je u ovom trenutku ta poruka bitna, a vidimo da se Dodik sa druge strane ogradio od pripadnika OS BiH srpske nacionalnosti?

KOVAČEVIĆ: To je ipak samo medijska poruka jer su naše Oružane snage bezvrijedne. Nažalost to je tako. Kao vojna sila, činjenica je da su ljudstvo i resursi na dvije različite strane, da municija nije u cvijevima i da ne mogu aktivno djelovati bez saglasnosti sva tri člana Predsjedništva. Međutim NATO-ove aktivne jedinice koje su u Bosni i Hercegovini su faktor stabilnosti. To što se Dodik ogradio tek je potez očajnika jer ne dodjeljuje Dodik status Srbina nikome niti taj status može oduzeti.

Oružane snage BiH utoliko bitne, ukoliko postoji direktno prisustvo NATO snage jer naša vojska nije operativna, i imamo je samo na stanju. Šta se dalje radi, to treba pitati ministricu Pendeš i ona bi to bolje trebala znati. Mislim da će u vrlo kratkom roku od par mjeseci u vrlo nezavidnoj poziciji naći Dodik i Čović u vezi sa zakonom i prijetnje zatvorom. EU je ukinula glas Poljskoj zbog fašističkih tenzija koje dižu, pretpostavljam da će ukinuti i Hrvatskoj. Ipak se nešto mijenja i nije Evropa otišla toliko desno kako se ovdje misli, ili kako generalno najviše hrvatska strana misli. A da li žele BiH, o tome će morati ubrzo odrediti. Sve priče o MAP-u i Upitniku su priče lokalnog nivoa. EU treba imati svoj pravac i odrediti svoje ljude sa kojima će to uraditi jer ovi očito koji su na vlasti za to nemaju kapaciteta ni volje.

 

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)