Sarajevo 24.2 °C Četvrtak 26.04.


21.12.2017. / 23:25h Intervjui - Mesud Hero za Vijesti.ba

Ilegalno uspostavljena tvorevina Herceg-Bosna rasformirana je Vašingtonskim sporazumom

Ilegalno uspostavljena tvorevina Herceg-Bosna rasformirana je Vašingtonskim sporazumom
Istoričar Mesud Hero u intervjuu za Vijesti.ba ističe da su reakcije hrvatskih političara na presudu Prliću i ostalim dokaz da je Haški tribunal bio u pravu kada je presudio da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu na čijem je čelu bio Franjo Tuđman. Aktuelno rukovodstvo u Hrvatskoj, ali i hrvatski političari u BiH, ne mogu da "progutaju" istinu koja je utvrđena na sudu. To je sada činjenica, a o činjenicama ne možemo raspravljati, kaže on.

VIJESTI.BA: Kako tumačite stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da su Hrvati kroz Vašingtonski sporazum unijeli Herceg-Bosnu u FBiH?

HERO: Sve Čovićeve izjave u posljednje vrijeme tumačim kao nervozu zbog haške presude u slučaju "Prlić i ostali". Ne radi se samo o izjavi koju pominjete, nego i o mnoštvu drugih, poput one u kojoj je presudu nazvao zločinačkom. On iznosi materijalne neistine, a pti tome govori da je nosilac evropskih vrijednosti. Osnovna evropska vrijednost je da se odluke suda poštuju i provode.

Što se tiče posljednje izjave o Herceg-Bosni, ova paratvorevina je plod udruženog zločinačkog poduhvata i agresije Hrvatske na BiH. Herceg-Bosne ne bi bilo da je nije osmislio i provodio Franjo Tuđman, te da nije težio uspostavi hrvatske banovine u granicama iz 1939. godine. To je opštepoznata stvar, o čemu svjedoči mnoštvo dokumenata. 

Teza da su Herceg-Bosnu unijeli u FBiH nije tačna. Ono što su ilegalno uspostavili, a pri tome ću podsjetiti da je Ustavni sud Republike BiH proglasio Herceg-Bosnu neustavnom tvorevinom, morali su Vašingtonskim sporazumom rasformirati. 

VIJESTI.BA: Pomenuli ste posljednju pravosnažnu presudu Haškog tribunala. Kako ste doživjeli reakcije hrvatskog državnog vrha, ali i političkih predstavnika Hrvata u BiH na nju?

HERO: Reakcije su dokaz da je Haški tribunal bio u pravu kada je presudio da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu na čijem je čelu bio Franjo Tuđman. Aktuelno rukovodstvo u Hrvatskoj, ali i hrvatski političari u BiH, ne mogu da "progutaju" istinu koja je utvrđena na sudu. To je sada činjenica, a o činjenicama ne možemo raspravljati. Priča o tome da je udruženi zločinački poduhvat politička kvalifikacija nije tačna, jer se radi o pravnoj kvalifikaciji. 

VIJESTI.BA: Iz Tribunala su nedvosmisleno u više navrata naglasili da je presuđeno pojedincima, a ne hrvatskom narodu. To je u konačnici i stav žrtava zločina počinjenih uime Herceg-Bosne. No, hrvatski političari u Hrvatskoj i BiH pokušavaju da pred hrvatski narod stave stigmu kolektivne krivice. Zbog čega to rade?

HERO: Mišljenja sam da su izjave hrvatskih političara krajnje neodgovorne. Sa bosanske strane imamo pomirljive tonove, jer svaki bosanski intelektualac jasno kaže da je to presuda pojedincima. No, hrvatski politički establišment i u Hrvatskoj i u BiH gura cijeli hrvatski narod u ratni zločin. To je katastrofa. Cilj je politička manipulacija i dobijanje sitnih političkih poena. 

Presuda hercegovačkoj šestorki je presuda politici stvaranja trećeg entiteta u BiH, ali i muljaži sa Izbornim zakonom u BiH. Radi se o političkom porazu prve klase. Ono što su oni postigli silom, izgubili su političkim sredstvima. Dokazano je da nisu u pravu i da od toga ne može biti ništa.

VIJESTI.BA: Ipak, Čović je nedavno ponovio kako je treći entitet u BiH realna mogućnost.

HERO: To je politička manipulacija Dragana Čovića. I sam zna da treći entitet u BiH, posebno nakon presude Prliću i drugima, nije moguć. Dakle, Čović to govori kako bi pridobio političke poene i ostao na vlasti. Njega nije briga koliko će Hrvata ostati u BiH, kakva će biti perspektiva ove zemlje, hoćemo li se na kraju pomiriti i formirati normalnu državu ili će ona i dalje biti nenormalna. Mislim da političari poput Čovića i njemu sličnih mogu ostati na vlasti samo u nenormalnoj državi i nenormalnom društvu.

VIJESTI.BA: Presuda Prliću i ostalim bila je, kako smo pomenuli, posljednja koju je izrekao Haški tribunal, koji ovog mjeseca okončava svoj rad. Kako biste ga ocijenili? Mogu li nedostaci, koje je Tribunal evidentno imao, umanjiti njegova dostignuća?

HERO: Mislim da ne mogu. Osnovni zaključak koji se nameće svim budućim ratnicima jeste da ponovo može biti formiran neki tribunal koji će pratiti ratovanje, primjenu Ženevskih konvencija, te da će moguće opet odgovarati za eventualne zločine koji budu počinjeni. 

Mislim da je Haški tribunal u osnovi odgovorio svojoj ulozi i funkciji. Najodgovorniji političari i nalogodavci zločina koji su počinjeni ipak su proganjani. Neki od njih su umrli, neke nije stigla pravda, ali je ostalo ono što se u pravu zove osnovana sumnja i progon. 

Misija tribunala nije bila da pomiri narode, nego da utvrdi istinu. Dokumenti koje je prikupio Haški tribunal biće najvrjednije blago koje će, vjerujem, biti otvoreno naučnoj javnosti koja će se baviti onim što je Tribunal utvrdio. 

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 145

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još