Sarajevo -2 °C Petak 23.03.


21.12.2017. / 22:58h Ekonomija - Zoran Pavlović za TV1

Novac od akciza neće moći biti zloupotrijebljen, ići će u izgradnju autoputeva

Novac od akciza neće moći biti zloupotrijebljen, ići će u izgradnju autoputeva
Usvajanje seta zakona o akcizama znači poskupljenje goriva za deset posto, a za isti procenat će, linearno, poskupiti sve robe. Udar će biti prilično jak na budžete građana, poručio je ekonomski stručnjak iz Banjaluke Zoran Pavlović gostujući u Dnevniku TV1.

Rješenje, nađeno uz pomoč međunarodne zajednice morat će se direktno uplaćivati na podračun za izgradnju autoputeva, smatra Pavlović.

"To je prvi put da je demokratski bunt nekih stranaka u parlamentima učinio da se mora izvršiti korekcija prijedloga koje su dale vladajuće stranke. Taj novac mora ići na otplatu uzetih kredita i otvaranje mogućnosti za uzimanje novih, jer gradnja nije jeftina. Može imati pozitivan efekat na polumrtvu prirodu ekonomskog života u BiH“, kaže Pavlović.

Rekao je Pavlović i da je dizajniran koncept koji onemogućuje zloupotrebu prikupljenih sredstava.

"Zamah u izgradnji bi se mogao očekivati naredne godine ako entitetske vlade učine još malo napora za stvaranje pozitivne ekonomske klime koja nam nedostaje. Skeptičan sam da će se to desiti, jer su naredne godine izbori“, rekao je u Dnevniku TV1 ovaj ekonomski stručnjak.

Osvrnuo se i na greške u tekstovima zakona, ovisno na kome jeziku su pisani. Vjeruje da se zaista radi o greškama.

"Makar je sasvim moguće da u datom momentu za određeno glasanje su dizajnirana tri prijedloga. Vjerujem da će biti riješeno, jer međunarodna zajednica neće više dati manevarskog prostora lokalnim strukturama da se s tim igraju“, poručio je Pavlović.

Prokomentirao je i sve izvjesniji nastavak aranžmana s MMF-om. Tužna je, smatra, zemlja koja ovisi od MMF-a.

"Mi jesmo u toj situaciji. Vidljiv je rast zaduživanja proteklih deset godina“, poručio je Pavlović.

Upozorio je da je pred državom u globalu sljedeće godine više od dvije milijarde obaveze otplate duga, unutrašnjeg i vanjskog. 

(Vijesti.ba)