Sarajevo 18.2 °C Srijeda 25.04.


19.12.2017. / 16:49h Komentari - Piše: Nermin Bise

Stotinu i dvanaesta godina kazne UZP-u i Herceg-Bosni

Stotinu i dvanaesta godina kazne UZP-u i Herceg-Bosni
Čelnici Hrvatske, kao i Hrvata u BiH histerično su i kolektivno uradili odmazdu prema žrtvama tako što haašku presudu nisu prihvatili, odnosno što su je u tom osljepljujućem transu odbili bez trunke izrečenog pokajanja i žaljenja zbog zločina koji su se dogodili.

Piše: Nermin Bise

Sud Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu izrekao jednu vrlo važnu presudu za zločine koji su počinjeni u koncentracionom logoru Vojno kod Mostara. Na prvi pogled kazna od jedne godine zatvora Miroslavu Periću, vojnom policajcu HVO-a iz 1993.godine je mizerno mala. Međutim, značaj ove presude je u činjenici da je izvršilac ratnog zločina odlučio izraziti žaljenje, pružiti ruku pokajanja i zatražiti oprost od žrtve.

U sporazumu sa Tužilaštvom BiH Perić je pristao na plaćanje 10.000 maraka na ime naknade nematerijalne štete žrtvi. Kao i prethodno navedeno sve je to odluka o sporazumu Perića i Tužilaštva BiH koju je prihvatio Sud i presudio onako kako je već navedeno. U čemu je onda značaj današnje presude? Prvo, jako je važno priznanje i pokajanje koje je izrekao Perić. Vjerovatno, gledajući iz perspektive žrtava nema tih hiljada maraka koje mogu nadomjestiti torture i zlostavljanja koja su proživljena u konc.logorima Herceg-Bosne.

Čelnici Hrvatske, kao i Hrvata u BiH histerično su i kolektivno uradili odmazdu prema žrtvama tako što haašku presudu nisu prihvatili, odnosno što su je u tom osljepljujućem transu odbili bez trunke izrečenog pokajanja i žaljenja zbog zločina koji su se dogodili. Stoga, ovu presudu Suda BiH Miroslavu Periću, treba posmatrati iz ugla Perićeve individualne krivice koju je smogao hrabrosti priznati i za nju tražiti pokajanje od žrtve.

Gledajući iz drugog ugla, ova se presuda može smatrati i 112-tom godinom za postojanje Herceg-Bosne na temeljima stravičnih zločina u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata. Na koncu i prema samom Periću Herceg-Bosna je napravila zločin. Mobilisala ga je kao maloljetnika i još mu dala uniformu vojnog policajca i tako napravila zločin prema maloljetnom djetetu koji prema UN konvencijama nije smio biti mobilisan i naoružan. Ta činjenica mu je uzeta u obzir kao olakšavajuća okolnost pri izricanju današnje presude.

Herceg-Bosna je presudom od 29.novembra u slučaju Prlić o ostali na 111 godina uz udruženi zločinački poduhvat kažnjena i zbog toga što je mobilisala maloljetnog dječaka, dala mu naoružanje i bijeli opasač vojne policije. To nije smjela učiniti jer je maloljetnika stajala ove današnje presude Suda BiH.


Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove Portala.


(Vijesti.ba)