Sarajevo 25.8 °C Srijeda 25.04.


18.12.2017. / 19:31h BiH - Upravni odbor

UIO za privremeno smanjivanje carina na određene robe

UIO za privremeno smanjivanje carina na određene robe
Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH dao je danas pozitivno mišljenje na Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2018. godinu i uputio je u daljnju proceduru usvajanja Vijeću ministara BiH.

Odluka je značajna za domaće gospodarstvenike, jer poboljšava uvjete poslovanja domaćih proizvođača, zadržava postojeća i eventualna otvaranja novih radnih mjesta, priopćeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Na sjednici održanoj u Mostaru dano je pozitivno mišljenje i na Odluku o usuglašavanju i utvrđivanju carinske tarife za 2018. godinu o čemu će konačnu riječ dati Vijeće ministara BiH.

Usvojena je Odluku o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih davanja što je, također, značajno za poticaj domaće proizvodnje i na čemu već duže vrijeme inzistiraju gospodarske komore i poslovna zajednica u BiH.

Danas je usvojena i odluka o visini kompenzatorne kamate za prvo polugodište 2018. godine i ona na godišnjoj razini iznosi 12 posto. Ta kamata odnosi se na određene carinske postupke, među kojima je i privremeni uvoz, i zaračunava se u carinskim dugovanjima.

Članovi Uprave za neizravno oporezivanje BiH usvojili su i Odluku o utvrđivanju cijena usluga izdavanja i korištenja kvalificiranih elektronskih potvrda.

Upravni odbor izjasnio se danas i o inicijativi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za uvođenje takozvanog plavog dizela, te je podržao stav Uprave za neizravno oporezivanje BiH u komu se navodi da je politika stimuliranja i poticanja poljoprivrede isključiva nadležnost entitetskih ministarstava poljoprivrede.

Na današnjoj sjednici razmatrano je više informacija među kojima i ona o radu Uprave za neizravno oporezivanje BiH te je konstatirano da su prihodi od PDV-a u porastu te da će ove godine biti prikupljeno najviše prihoda od osnivanja Uprave, stoji na kraju priopćenja.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!