Sarajevo 14.2 °C Petak 27.04.


18.12.2017. / 17:30h BiH - Užasavajući rezultati Dodikove vladavine

Plate u RS-u nisu rasle deset godina ni za nivo statističke greške

Plate u RS-u nisu rasle deset godina ni za nivo statističke greške
U Republici Srpskoj (RS) već deset godina nije bilo povećanja plaća, pa ni za nivo koji bi se mogao izraziti kao statistička greška - ukazala je danas predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske (RS) Ranka Mišić.

Nakon što je s entitetskom premijerom Željkom Cvijanović potpisala Memorandum o zajedničkim mjerama Vlade i Sindikata za period 2018.-2020. godina, Mišić je kazala da je razlog za parafiranje ovog dokumenta sindikalni zahtjev za povećanje plaća u RS-u.
 
-Ovih dana očekujemo vrlo jasan stav Vlade, kao socijalnog partnera, kada je u pitanju iznos najniže plaće - izjavila je Mišić.
 
Naglasila je i da za Sindikat veoma važno da dođe do izmjena Zakona o radu.
 
-Znamo da je to težak posao, ali analiza je pokazala potrebu za izmjenom ovog zakona, koje očekuje da do polovine sljedeće godine usvoji Narodna skupština - navela je Mišić. 
 
Ukazala je i da je jednako važno i potpisivanje općeg kolektivnog ugovora te izrazila očekivanja da će imati podršku Vlade u potpisivanju tog dokumenta do kraja ovog mjeseca. 
 
Entitetska premijerka Željka Cvijanović je navela da najveći dio posla koji će se raditi u naredne tri godine, a na osnovu Programa ekonomskih reformi, predviđa aktivno učešće najvažnijih socijalnih partnera, sindikata i poslodavaca.
 
-Važno je da ćemo jačati naš institucionalni dijalog i poziciju Ekonomsko-socijalnog savjeta, a kroz aktivno učešće treba da dođemo do održivih i dobrih rješenja kada je u pitanju najniža plaća te konačni dogovor o općem kolektivnom ugovoru te pojedinačnim ugovorima - rekla je Cvijanović.
 
Neophodo je, kaže, da se izradi i plan postupanja kada je u pitanju izjednačavanje plaća radnika u prosvjeti i kulturi s primanjima zaposlenih u upravi.
 
-To smo već pokušali uraditi u proteklom periodu, ali cijeneći da naša privredna i ekonomska osnova raste, da su rezultati koje bilježimo dobri, mi možemo da se ponašamo na taj način i ispunimo ovu obavezu koja je ostala iz prethodnog perioda. Izražavam zadovoljstvo činjenicom da smo prešli broj od 260.000 zaposlenih osoba u RS, što je rekord dosad - rekla je ona.
 
Kada je u pitanju Zakon o radu, naglasila je i da je krajnje vrijeme da se on zajednički analizira i „popravi“.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 66

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još