Sarajevo 25.8 °C Srijeda 25.04.


18.12.2017. / 15:14h BiH - Analiza CCI-a pokazala

Zanemarljiva ulogu građana u planiranju rada institucija

Zanemarljiva ulogu građana u planiranju rada institucija
Mehanizmi predviđeni postojećim zakonima u BiH pokazuju da je zanemarljiv efektivni uticaj građana u planiranju rada institucija vlasti odnosno više služi ispunjavanju forme nego stvarnoj mogućnosti uključivanja zainteresirane javnosti - rekla je Lejla Deronja Suljić, jedna od autorica Analize o učešću javnosti u procesu programiranja rada u institucijama vlasti u BiH, koju su Centri civilnih inicijativa predstavili u Sarajevu.

Kako bi razumjeli prepreke učešću građana u procesu planiranja predstavnici CCI-a uputili su institucijama vlasti u BiH upitnik s pitanjima u vezi programiranja rada.
 
Jedno od njih odnosilo se na mogućnost uključivanja šire javnosti u kreiranje godišnjeg plana rada institucija vlasti u BiH. Odgovori su, istakla je Deronja Suljić, pokazali da je mogućnost učešća  građana  propisana na kantonalnom nivou i to kod nekoliko kantona (SBK, ZDK, KS), dok ona nije precizirana u aktima institucija na višim nivoima.
 
- Za saradnju vlasti i civilnog društva na državnom nivou potpisani Sporazum o saradnji Vijeća ministara i nevladinog sektora u BiH podrazumijeva uključenost u dijalog za planiranje i provođenje mjera koje se u isključivoj nadležnosti BiH, dok generalno fokus cijelog procesa treba da bude na rješenjima i iznalaženju mehanizama za planiranje rješenja za unapređenje stanja u pojedinim oblastima i pitanjima na svim nivoima - kazala je Deronja Suljić.
 
Navodeći da rezultati istraživanja javnog mijenja u BiH govore da još uvijek mali procent građana učestvuje u političkom životu ili bar vjeruje u efikasnost građanskog učešća sugeriše da se postupanje institucija mora promijeniti, a javni angažman značajno proširiti.  
 
U postojećem zakonodavstvu ne postoje izričite odredbe kojim se neposredno uređuje učešće civilnog društva u procesu odlučivanja odnosno izradu javnih politika.
 
- Upravo je to dio političkih uslova za članstvo u Evropsku uniju. Po uzoru na EU standarde i iskustva zemalja regiona aktivna uloga, podjela i preuzimanje odgovornosti svih aktera trebala bi imati posebnu važnost na evropskom putu Bosne i Hercegovine u svakom segmentu - poručila je koordinatorica za odnose s medijima CCI-a  Ana Lučić povodom predstavljanja navedene Analize.
 
(vIJESTI.BA / FENA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!