Sarajevo 24 °C Petak 20.07.


18.12.2017. / 14:57h Svijet - Izborna obećanja

SPD poručio Angeli Merkel: Trebate uvjeriti naše članove

SPD poručio Angeli Merkel: Trebate uvjeriti naše članove
Njemačka centralno-ljevičarska Socijaldemokratska partija (SPD) u ponedjeljak je upozorila konzervativce kancelarke Angele Merkel da oni neće dobiti podršku svojih članova za novu koalicionu vladu ukoliko SPD odustane od svojih ključnih izbornih obećanja.

Rukovodstvo SPD-a je nerado pristalo da uđe u pregovore nakon što su ih glasači u septembru kaznili za posljednje četiri godine "velike koalicije" pod Merkel najgorim rezultatom još od 1933. godine, podsjeća agencija Reuters.
 
Članovi SPD-a će imati zadnju riječ o bilo kakvom dogovoru o obnavljanju saveza sa Merkelinim Kršćanskim demokratama (CDU) i njihovim bavarskim saveznicima, Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU).
 
Generalni sekretar SPD-a Lars Klingbeil je kazao da će oni zahtijevati svojstvene ljevičarske politike, poput jedinstvenog „građanskog osiguranja“ koje SPD zahtijeva da bude uvedeno umjesto njemačkih privatnih i javnih zdravstvenih sistema.
 
"Unija (CDU/CSU) zna da članovi SPD-a imaju zadnju riječ... i mi moramo biti spremni uvjeriti ih u bitnim stvarima", izjavio je Klingbeil za televiziju ZDF.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!