Sarajevo 14.2 °C Petak 27.04.


18.12.2017. / 13:22h BiH - Vlada KS

Konaković: 300.000 KM za odbranu optuženih pripadnika ARBiH i MUP RBiH

Konaković: 300.000 KM za odbranu optuženih pripadnika ARBiH i MUP RBiH
Vlada Kantona Sarajevo je izdvojila 300.000 KM, za početak, da bi optuženi pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, protiv kojih se vode procesi, imali adekvatnu odbranu kojom će dokazati istinu o agresiji na BiH, kazao je Feni premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Sredstva su predviđena u Prijedlogu budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu.
 
- Protiv većeg broja bivših pripadnika Armije RBiH i MUP RBiH se vode sudski postupci tokom kojih su za adekvatnu odbranu potrebna izuzetno velika novčana sredstva, koja se mjere desetinama, pa i stotinama hiljada KM, pogotovo kod optužnih po komandnoj odgovornosti, gdje se optužbama pokušava promijeniti karakter odbrambeno-oslobodilačkog rata - rekao je Konaković.
 
Naglasio je da se procesi vode protiv onih komandanata čija imena treba da se spominju u knjigama ratovanja kao heroji.
 
Premijer je mišljenja da se bh. komandantima ne može dokazati nikakva krivnja te da nisu napravili niti jednu grešku.
 
- Na žalost, danas su izloženi pritisku, tužbama, medijskom linču i to od ljudi koji pokušavaju izjednačiti žrtvu, zločinca i agresora – naveo je Konaković.
 
Tokom razgovora sa optuženima i boračkim udruženjima ocijenjeno je da se za naročito zaslužne pojedince moraju osigurati značajna sredstva, u ukupnom iznosu od 600.000 KM.
 
- Ono što je mene zaista rastužilo jeste činjenica da smo mi kao društvo zanemarili i ostavili te ljude, prepušteni su sami sebi. Prodavali su svoju imovinu da bi platili adekvatnu odbranu, advokate, od ovakvo projektovanog napada - mišljenja je Konaković.
 
Pomoć je do sada pružana putem fondacija koje se bave ovakvim poslovima i gdje se zbog velikog broja osoba radi o relativno malim iznosima.
 
- Odlučili smo da kao Kanton čvrsto stanemo uz naše optužene pripadnike Armije RBiH i MUP RBiH. Izdvojili smo 300.000 KM i izdvojit ćemo koliko god je još potrebno da bi imali adekvatnu i najbolju odbranu kojom će dokazati istinu o agresiji na BiH – rekao je Konaković te zaključio da je to način da se BiH zahvali ''najboljim sinovima''.

(Vijesti.ba / FENA) 


Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još