Sarajevo 14.4 °C Petak 27.04.


18.12.2017. / 13:17h BiH - PU Doboj

Prijava protiv oficira Armije BiH zbog 'granatiranja civilnih ciljeva u Doboju'

Prijava protiv oficira Armije BiH zbog 'granatiranja civilnih ciljeva u Doboju'
Policija u Doboju dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv jedne osobe s područja Federacije BiH, zbog osnova sumnje da je izvršila krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Za prijavljenu osobu postoji osnov sumnje da je u vrijeme oružanih sukoba u BiH, od jula do kraja decembra 1992. godine, suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava i suprotno Ženevskoj konvenciji o zaštiti osoba za vrijeme rata, kao visoko pozicionirani oficir Armije BiH, učestvovao u odlukama o odobravanju upotrebe artiljerijsko-raketnih oruđa radi neselektivnog granatiranja civilnih ciljeva u užoj i široj zoni gradskog jezgra grada Doboja – saopćeno je danas iz Policijske uprave Doboj.
 
Prilikom granatiranja, od raketa ispaljenih s položaja Armije BiH, u navedenom periodu, u užem jezgru grada Doboja smrtno je stradalo trinaest, a teže i lakše ranjeno ukupno osamnaest civila.
 
Iz Policijske uprava Doboj podsjećaju da su, u prethodnom periodu, podnijeli tri izvještaja protiv deset osoba zbog osnova sumnje da su izvršile krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji se odnose na granatiranje užeg i šireg područja grada Doboja.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još