Sarajevo 24 °C Petak 20.07.

18.12.2017. / 12:15h BiH - Traže Zakon i sredstva iz Budžeta

Zaboravljeni branitelji protestuju ispred centrale HDZ-a BiH u Mostaru

Zaboravljeni branitelji protestuju ispred centrale HDZ-a BiH u Mostaru izražavajući nezadovoljstvo trenutnim položajem u kojem se ova populacija nalazi i traženjem hitne tematske sjednice koju im je, kako ističu, Dragan Čović u roku od sedam dana potpisanim dokumentom zagarantovao još 15. novembra.

Vlado Marušić iz udruženja Zaboravljeni branitelji Zapadnohercegovačkog kantona ističe kako je današnje okupljanje branitelja u Mostaru krik očaja branitelja i pokazivanje lica vlasti u BiH.

"Ovo je danas zaista tužan dan za BiH, i Federaciju BiH, da branitelji koji su najčasniji sinovi dolaze tražiti pravdu na ulicama, pred institucijama", kaže Marušić navodeći kako i policija dolazi danas u podne pred zgradu Vlade Federacije BiH tražiti svoju pravdu.

"Ovo pokazuje da se država BiH srozala na najniže grane dozvoljavajući da najčasniji sinovi, komponenta HVO-a i Armije BiH, odnosno MUP Federacije BiH traži svoju pravdu na ulici", istaknuo je Marušić.

Razloga za ovakav potez, kako ističe, jako je puno, ali kap koja je prelila čašu kako ističe jeste nepoštivanje zaključaka koje su 15.11. potpisali predsjednika HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednika udruge Zaboravljeni branitelji Drago Grbavac.

On je podsjetio da se u tački 2. nalaže klubovima zastupnika HDZ-a BiH oba doma Parlamenta da pokrenu inicijativu održavanja tematske sjednice oba doma parlamenta na temu "uvođenje braniteljskog dodatka". Održavanje sjednice mora se inicirati najkasnije sedam dana od dana donošenja ovih zaključaka, stoji u zaključcima koji su potpisani 15.11.

zaboravljeni-branitelji-mostar-hdz

"Danas je 18.12. što znači d HDZ nije održao svoje potpisane zaključke", ističu branitelji u strahu da će se budžet usvojiti prije nego što se održi tematska sjednica kojom bi oni ostvarili svoja prava i time bili u još gorem položaju.

Podršku zaboravljenim braniteljima pružio je i ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Zapadnohercegovačkog kantona Mladen Begić.

"Danas sam s pripadnicima udruge Zaboravljeni branitelji koji traže da zakon o braniteljima uđe u parlamentarnu proceduru. Zakon bi trebao biti pravedan i Vlada bi sva postojeća sredstava trebala usmjeriti prema demobilisanim borcima", kazao je Begić.

"Mi smo udruga zaboravljeni branitelji i mi smo ovdje multietnička grupa i tražimo da se hitno održi sjednica na temu branitelja, jer mi znamo ako se usvoji budžet za 2018. godine da onda nemamo nikakve šanse", poručio je predsjednik Udruge zaboravljeni branitelji Drago Grbavac.

Podsjetio je na mnogobrojne nepravde prema braniteljima i nužni registar branitelja prema kojem je sada oko 150.000 hiljada ljudi bespravno uvršteno u branitelje.

Razlog protestnog okupljanja je nepoštivanja potpisane i ovjerene riječi prvog čovjeka HDZ-a BiH Dragana Čovića i aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.


(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još