Sarajevo 14.2 °C Petak 27.04.


17.12.2017. / 12:27h BiH - Ovo su primanja u sindikatu

Zašto sindikalne vođe odbijaju prijedlog Vlade po kojem bi policijski službenici imali penzije od 650 do 1.500 KM

Zašto sindikalne vođe odbijaju prijedlog Vlade po kojem bi policijski službenici imali penzije od 650 do 1.500 KM
Iako su brojne sindikalne organizacije podržale prijedlog Vlade Federacije BiH da se Zakonom o dopuni Zakona o policijskim službenicima riješi pitanje uslova penzionisanja svih policijskih službenika, neke od sindikalnih organizacija ipak najavljuju proteste.

Prema podacima u koje je Fena imala uvid, neki od sindikalnih vođa će samo u ovoj godini na osnovu angažmana u sindikatu naplatiti više od jednogodišnje prosječne penzije u Federaciji.

Predsjednik Sindikata policije USK Mahmut Alagić je uz mjesečnu platu od 1.873 KM od sindikata ove godine naplatio 3.500 KM. Predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić je uz mjesečnu platu od 1.757 KM na ime sindikata primio još 4.878 KM, dok je predsjednik Sindikata policije iz ZDK Almir Salkičević mjesečnoj plati od 1.411 KM dodao i 3.354 KM na ime predstavnika sindikata.

Spomenuti sindikalni predstavnici najžešći su kritičari prijedloga Vlade FBIH po kojem bi penzija policijskim službenicima iznosila 67 posto od plate. Prema informacijama iz Vlade, ukoliko se usvoji zakon kojeg je Vlada predložila, oni bi nakon okončanja službe imali penzije u sljedećim iznosima: Alagić - 1.254 KM, Hadžiabdić - 1.177 KM, a Salkičević - 945 KM.

Početkom mjeseca dva od šest sindikalnih predstavnika odbili su potpisati prijedlog Vlade FBiH po kojem bi penzije policijskim službenicima u budućnosti iznosile od oko 650 KM do preko 1.500 KM, ovisno o činovima i iznosu plate. S druge strane, prosječna penzija u Federaciji, za brojne druge kategorije je znatno manja i iznosi 370 KM, a najmanja 320 KM.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još