Sarajevo 25.8 °C Srijeda 25.04.


16.12.2017. / 18:04h BiH - Biljana Plavšić

Žena koja nije htjela vidjeti ni jedan srpski zločin

Žena koja nije htjela vidjeti ni jedan srpski zločin
Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), na današnji dan 16. decembra 2002. počela je trodnevna rasprava o presudi bivšoj predsjednici Republike Srpske Biljani Plavšić. Osuđena je za ratne zločine na 11 godina zatvora, nakon što je priznala krivicu za planirane sistematske zločine nad Bošnjacima i Hrvatima. U septembru 2009. Haški tribunal odobrava njeno oslobađanje prije isteka pune kazne.

U zatvoru je napisala knjigu "Svedočim", u kojoj je otkrila politiku vodstva Republike Srpske prema Srbima, i ne spomenuvši zločine prema Bošnjacima i Hrvatima.

U više navrata je mijenjala mišljenje. Rekla je da stoji iza riječi koje je izrekla Sudu u Hagu kada je priznala krivicu za ratne zločine. Ali je dodala da je radila humanitarni posao. Kada se vratila iz zatvora počela su njena opravdanja za zločine koje je priznala pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Kada joj neko postavi pitanje o zločinima Srba, ona govori o zločinima Srbima.

„Ostaje problematično kako nije vidjela zločine koje su počinili Srbi, a redovno iznosi tvrdnje o zločinima koje su počinili nad Srbima.“

Za Mladića je rekla da treba priznati šta je uradio, ali kad mu je presuda izrečena tretirala ju je sasvim suprotno: "Šokirana sam činjenicom da takva jedna institucija ignorira pravdu i istinu. Nisam uopće protiv toga da se kriminalcima sudi, ali ovdje nema ni pravde ni istine", rekla je za France Press.

Dakle, njeni istupi se redovno tretiraju kao kontradiktorni. Jednom će reći jedno, drugi put o istom događaju nešto sasvim drugo. Pred međunarodnim sudom jasno, glasno i nedvosmisleno je priznala vlastiti zločin, a onda svoju krivicu negira u medijima. Mladić je za nju kriv, a onda je šokirana presudom “jednog takvog suda”.

Novinari su je upitali za dogovore Tuđmana i Miloševića o podjeli BiH, uputivši je da su ta dvojica iscrtala karte podjela i da su ljudi uzalud ginuli, ona je rekla: “Nemam pojma da su iscrtavali kartu.”

Prvi put je tek naznatno i prolazno posumnjala u apsurde rata u ljeto 1995. godine, kada je Mladić gubio teritorije oko Bihaća (prema dogovoru Miloševića i Tuđmana), a za to vrijeme je ipak otišao da ubija po Srebrenici:

”Nisam u ono vrijeme ni znala što se događa u Srebrenici, bila sam usmjerena na događanja u Bihaću, ali tamo Mladića nije bilo. Obilazila sam taj front na Bihaću i strepili smo... Jedino mi je bilo čudnovato što Mladića nema. I navečer, kada sam došla kući, uključim televizor i vidim da se na sasvim suprotnoj strani RS-a nešto događa. Mladić ide i daje neke naloge (u Srebrenici). Pitam se: "Što je ovo?!" To mi je bilo izvan pameti jer ne znam kome nije bilo jasno da ćemo izgubiti na zapadu, i tu je sve trebalo biti koncentrirano, ako se radi o ratu.”

 

(Vijesti.ba / NAP)


Komentari - Ukupno 107

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još