Sarajevo 14.2 °C Petak 27.04.


15.12.2017. / 22:37h Politika - O usvajanju seta zakona o akcizama

Hurtić: Nepotrebno se odugovlačilo, očekuje se napredak BiH

Hurtić: Nepotrebno se odugovlačilo, očekuje se napredak BiH
Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić u razgovoru za “Dnevni avaz” pohvalio je usvajanje izmjena i dopuna paketa zakona o akcizama u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine, naglašavajući da se bespotrebno otezalo sa izglasavanjem odluke.

Bitna podrška

- Ova odluka omogućit će Bosni i Hercegovini da radi na izgradnji modernog autoputa i putne infrastrukture. Sve to, uz bitnu podršku međunarodnih partnera, među kojima je i Evropska unija. A da bismo dobili određene kredite, potrebna nam je podrška EU. Smatram da se sve ovo s usvajanjem paketa zakona o akcizama nepotrebno oteglo – kazao je Hurtić za portal “Avaza”.

On je iznio razloge zbog čega je opozicija jutros do ranih sati pravila opstrukcije u donošenju ovih izmjena i dopuna.
- Opozicija nije željela da putem usvajanja ovih akciza vodeće stranke poprave svoje šanse na predstojećim izborima. Kada je riječ o Republici Srpskoj, konkretno smatram da nisu željeli da Dodik, koji je na čelu SNSD-a, dobije novac. Kada govorimo o Federaciji BiH, nekome nije u interesu da se grade putevi, da nam država izgleda ljepša i bolja – priča Hurtić.   

Uzlazna putanja

Zanimalo nas je koliko će građani Bosne i Hercegovine dobiti usvajanjem seta zakona o akcizama.

- U kratkom roku građani neće osjetiti, ali se očekuje napredak. Mnogo toga će zavisi kakva će biti implementacija i ispunjavanje uvjeta koja bude tražila međunarodna zajednica. Ako sve bude kako treba, Bosnu i Hercegovinu očekuje uzlazna putanja. Da li će doći do rasta penzija i plaća u prve tri godine, to je teško procijeniti. Za takvo nešto potreban je rasta BDP-a od šest posto, a ja se nadam, kao i svaki građanin BiH, da će to omogućiti upravo ovaj set zakona o akcizama – kaže Hurtić za “Avaz”.

(Vijesti.ba / Avaz)


Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još