Sarajevo 25.8 °C Srijeda 25.04.


15.12.2017. / 22:00h Intervjui - Božo Skopljaković za Vijesti.ba

Skandalozno je zanemarivati presude Evropskog suda - Hrvati su uvijek gledali demokratski zapad a ne na istok

Skandalozno je zanemarivati presude Evropskog suda - Hrvati su uvijek gledali demokratski zapad a ne na istok
Negirati odluke Europskog suda za ljudska prava u najmanju ruku je skandalozno, ali to je poruka međunarodnoj zajednici, koja nije poduzimala potrebne korake u određenim situacijama, da će se u BiH i dalje nastaviti sa politikom podjele. Hrvati u BiH su na referendumu o nezavisnosti BiH pokazali da žele demokratsku državu koja poštuje Europsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama i u kojoj će ostvarivati svoja prava jednako sa ostalima koji žive na ovim prostorima, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković.

VIJESTI.BA: Lideri SNSD-a i HDZ-a nakon jučerašnjeg sastanka poručili su da ne treba provoditi presudu Sejdić- Finci. Obziro  da je provođenje te presude dio SSP-a, odnosno usvajanja evropske pravne stečevine, to jest poštivanje Evropske konvencije o ljudskih pravima, kakva je poruka time poslana, glede izmjena izbornog zakonodavstva i njegovog usklađivanja sa evropskim vrijednostima i standardima. 

SKOPLJAKOVIĆ:U najkraćem, ovakvim porukama vladajući jasno ukazuju na to da im nije interes niti NATO a niti ulazak BiH u EU. Negirati odluke Europskog suda za ljudska prava u najmanju ruku je skandalozno, ali to je poruka međunarodnoj zajednici, koja nije poduzimala potrebne korake u određenim situacijama, da će se u BiH i dalje nastaviti sa politikom podjele. Dok naši istočni susjedi „poštuju BiH ali vole RS“ i sanjaju o spajanju RS sa RS-om, međunarodna zajednica šuti i mirno promatra te tako daje puni doprinos da se tako nešto i desi, jer ne poduzima ništa da se to spriječi. 

Ovim putem pozivam SAD i EU da poduzmu odlučne korake i da zaustave retrogradnu politiku i daljnje razaranje onoga što je proteklih godina postignuto u BiH, jer narodi koji žive u BiH, osim političara, žele daljnju demokratizaciju i ulazak BiH u euroatlanske integracije. 

VIJESTI.BA: Lider HDZ najavljuje aktivaciju MAP-a, dok istovremeno njegov partner iz SNSD-a najavljuje potpunu blokadu toga procesa. Jučer je Dodik nakon sastanka kazao da ne zamjera HDZ zbog opredijeljenosti ka NATO-u, međutim stiče se utisak da Dodik ne zamjera Čoviću sve do kada Čović i HDZ ne rade ništa kako bi ubrzali put ka NATO. To je sa druge strane otvorilo špekulacije o navodnom proruskom bloku. Kako Vi gledate na to?

SKOPLJAKOVIĆ: Akcioni plan za članstvo (MAP) predstavlja program pomoći i potpore zemljama koje se pripremaju za članstvo u NATO-u. Pripreme i reforme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, obrambenu i vojnu, financijsku, sigurnosnu i pravna pitanja.

Ako malo analiziramo oblasti u kojima je potrebno izvršiti reforme vidimo da se reforme u najvećem broju odnose na civilno društvo, dakle na aktualnu vlast. BiH je, u najvećoj mjeri,  uradila obrambeno vojne reforme, to svjedoči učešće OS BiH u mirovnim misijama, tako da se o drugim oblastima trebaju pobrinuti oni koji su trenutno na vlasti. Ne nemojmo ih podcjenjivati i prozivati nesposobnima, itekako su oni sposobni i svjesni, te će se stoga i dalje svim silama boriti da zaustave sve reforme jer im je potpuno jasno da će ih te reforme vremenom udaljavati od vlasti a voditi tamo gdje oni ne žele ići. Ovim putem pozivam sve političke aktere u BiH, strane i domaće, da učine sve da se pokrenu potrebne reforme pa makar i po cijenu ne ulaska u NATO i EU.

VIJESTI.BA: Kako biste ocjenili politički pravac u kojem HDZ pokušava voditi bh Hrvate. Nakon protivljenja presuda UN suda, odbacivanju evropske pravne stečevine, dolazi i podanički odnos prema proruskom eksponentu Dodiku. Povijesno gledano da je to u potpunoj suprotnosti sa interesima Hrvata?

SKOPLJAKOVIĆ: HDZ BiH ima svega 30% potpore hrvatskoga biračkoga tijela, da ne umanjujemo brojku za pokradene glasove, tako da oni nikako ne predstavljaju i ne vode sve Hrvate u BiH. Hrvati su na referendumu o neovisnosti Bosne i Hercegovine rekli svoj stav kao što će i kada dođe do referenduma za ulazak BiH u EU, uvjeren sam da će učiniti isto ili čak u većem postotku. Dakle Hrvati u BiH su ovime pokazali da žele demokratsku državu koja poštuje Europsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim spodcjenjivati i prozivati nesposobnima, itekako su oni sposobni i svjesni, te će se stoga i dalje svim silama boriti da zaustave sve reforme jer im je potpuno jasno da će ih te reforme vremenom udaljavati od vlasti a voditi tamo gdje oni ne žele ići.
Ovim putem pozivam sve političke aktere u BiH, strane i domaće, da učine sve da se pokrenu potrebne reforme pa makar i po cijenu ne ulaska u NATO i EU.

VIJESTI.BA: Kako biste ocjenili politički pravac u kojem HDZ pokušava voditi bh Hrvate. Nakon protivljenja presuda UN suda, odbacivanju evropske pravne stečevine, dolazi i podanički odnos prema proruskom eksponentu Dodiku. Povijesno gledano da je to u potpunoj suprotnosti sa interesima Hrvata?

SKOPLJAKOVIĆ: HDZ BiH ima svega 30% potpore hrvatskoga biračkoga tijela, da ne umanjujemo brojku za pokradene glasove, tako da oni nikako ne predstavljaju i ne vode sve Hrvate u BiH. Hrvati su na referendumu o neovisnosti Bosne i Hercegovine rekli svoj stav kao što će i kada dođe do referenduma za ulazak BiH u EU, uvjeren sam da će učiniti isto ili čak u većem postotku. Dakle Hrvati u BiH su ovime pokazali da žele demokratsku državu koja poštuje Europsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama i u kojoj će ostvarivati svoja prava jednako sa ostalima koji žive na ovim prostorima. Poštujemo, cijenimo i volimo sve naše istočne susjede, bliže i daljnje, ali moram reći da su Hrvati uvijek gledali što čini demokratski zapad.

VIJESTI.BA: Nakon posjete njemačkog povjerenika Crhistiana Hellbacha Bosni i Hercegovini, iz HDZ-a su prilično ublažili radikalu retoriku koja je dolazila u posljedje vrijeme. Da li su u HDZ-u primjetili taj singal, obzirom da je Hellbach poručio da neće Njemačka neće dozvoliti političku destablizaciju u BIH, pa ublažavaju retoriku ili se pak ne mogu otrguti iz Dodikovog i proruskog zagrljaja?

SKOPLJAKOVIĆ. Da vidjeli smo posjet Povjerenik Njemačke za Jugoistočnu Evropu dr. Christian Hellbacha  BiH i tom je prigodom dr. Hellbach izjavio da; „Njemačka neće pasivno promatrati kako se BiH gura u političku krizu“. Nakon toga domaći političari kao ublaže svoju radikalnu retoriku i to traje do Jahorine, svega tjedan dana poslije prijetnji povjerenika.

Na žalost svjedoci smo sve češćih izjava međunarodnih dužnosnika o njihovoj zabrinutosti za stanje u BiH ali smo također i svjedoci njihove pasivnosti i ispraznih prijetnji koje upućuju domaćim političarima. Što im drugo poručiti nego, nemojte nas više braniti ! 

Politička kriza i destabilizacija u BiH je već odavno uzela toliko maha tako da ne znam koji je to prag tolerancije međunarodne javnosti do kojeg će oni „trpjeti“ i pasivno promatrati što se dešava u BiH ali želim im poručiti da pogledaju kartu Europe i vidjet će da je BiH u njihovom EU dvorištu.


Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)